Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το παιδί μου, το τελευταίο διάστημα εκδηλώνει ΄΄τικ΄΄.


Τον τελευταίο καιρό έχετε διαπιστώσει πως το παιδί σας εμφανίζει ορισμένα τικ και αυτό σας ανησυχεί. Με την κατάλληλη διαχείριση και φροντίδα τα τικ μπορούν να υποχωρήσουν και να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό. Ποία είναι αυτά τα τικ; Και γιατί τα εκδηλώνει το δικό μου το παιδί; Ουσιαστικά τα τικ είναι επαναλαμβανόμενες στερεοτυπικές συσπάσεις κινητικών ή φωνητικών μυών και ορισμένες φορές τα τικ μπορεί να είναι πολύπλοκα ή απλά.
Τικ που τα παιδία εκδηλώνουν:
·         Το άνοιγμα-κλείσιμο των ματιών, το λεγόμενο πετάρισμα των βλεφάρων.
·         Το καθάρισμα του λαιμού με έναν συγκεκριμένο ήχο.
·         Οι μορφασμοί του προσώπου.
·         Η ανύψωση των φρυδιών.
·         Η ανύψωση των ώμων.
·         Το τίναγμα του σώματος.
·         Το τίναγμα των χεριών, δαχτύλων και των μπράτσων.
·         Το τίναγμα του κεφαλιού προς μια κατεύθυνση.
·         Το φύσημα της μύτης.
·         Οι ιδιοτυπίες στο βάδισμα.
·         Στριφογύρισμα γύρω από τον εαυτό του.
·         Αυτοτραυματικές πράξεις όπως δάγκωμα των χεριών και νυχιών.
·         Επανάληψη μιας φράσης ή λέξης.
·         Το τύλιγμα ή το μασούλημα των μαλλιών.
·         Το τρίξιμο των δαχτύλων.
·         Το ζάρωμα των χειλιών ή της μύτης.
·         Έντονες αμφιταλαντεύσεις του στήθους.
·         Ακόμα και το πιπίλισμα του δαχτύλου.

     Τα τικ συνήθως ξεκινούν στην παιδική ηλικία και συχνά αλλάζουν σε ένταση και διάρκεια. Μπορεί να εκδηλώνονται διαφορετικά σε διαφορετικές ηλικίες και να καταστέλλονται προσωρινά. Επίσης μπορεί να μειωθούν όταν το παιδί είναι εκτός ελέγχου ή είναι απόλυτα συγκεντρωμένο σε μια δραστηριότητα. Τα τικ μπορεί να εμφανιστούν σε έντονο βαθμό όταν το παιδί αισθάνεται αγχωμένο ή ενθουσιασμένο. Πρόκειται λοιπόν για μικρές μανίες τις οποίες εκδηλώνει ένα παιδί, με αποτέλεσμα να αποφορτίσει κάποια ένταση. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για συμπτώματα μιας υπολανθάνουσας ανάγκης για αυτοπαρηγορία ή για εκδήλωση επιθετικότητας.
     Πάρα πολλοί γονείς μπροστά σε ένα έντονο τικ που εμφανίζει το παιδί τους, αμέσως αισθάνονται υπεύθυνοι και κατηγορούν τον εαυτό τους. Αυτό όμως δεν βοηθάει στην επίλυση του θέματος. Εάν κατανοήσετε τι ακριβώς είναι το τικ και γιατί το εκδηλώνει τότε θα καταφέρετε με τον δικό σας τρόπο να το βοηθήσετε και να παρέμβετε κατάλληλα.

      Με ποιόν τρόπο λοιπόν αντιμετωπίζουμε τα τικ;
     Η θεραπεία των τικ δεν είναι πάντα εύκολη. Για να αντιμετωπιστούν κατάλληλα, αρχικά χρειάζεται να γίνει μια διάγνωση με ακρίβεια από έναν παιδονευρολόγο. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με έναν ψυχολόγο να εξερευνήσει τα αίτια αλλά και την ποιότητα ζωής του παιδιού. Η ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική αποτελούν τη βάση της αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα, η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία αποσκοπεί στην εκπαίδευση των ατόμων να ελέγχουν την κατάσταση. Η τεχνική ΄΄αντίστροφης συνήθειας΄΄ βοηθάει αρκετά στην μείωση των τικ καθώς το παιδί εκπαιδεύεται στο να αντικαταστήσει την παθολογική κίνηση με μια άλλη κίνηση που αποτρέπει την παθολογική. Η φυσική άσκηση και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στην ανακούφιση από το άγχος το οποίο προκαλεί την εμφάνιση των τικ.
      Εάν τα τικ εκδηλώνονται σε έντονο βαθμό που επηρεάζουν την καθημερινότητα του ατόμου, τότε η φαρμακευτική θεραπεία θα βοηθήσει αρκετά. Μην τιμωρείτε και μην υπόσχεστε δώρα στα παιδιά ώστε να σταματήσουν την κίνηση. Αποφύγετε καταστάσεις που αγχώνουν το παιδί σας και συγκεκριμένα τις εντάσεις μέσα στην οικογένεια. Παρατηρήστε στο σπίτι πόσο συχνά εκδηλώνει τα τικ αλλά και το ποια τικ εκδηλώνει και σε ποιες περιπτώσεις. Η καταγραφή των τικ θα βοηθήσει αρκετά στο να κατανοήσετε παραπάνω πράγματα και με την κατάλληλη καθοδήγηση να μπορέσετε να βοηθήσετε. Μη πείτε στο παιδί σας ανοικτά για τα τικ του δεν είναι κάτι που το κάνουν σκόπιμα. Μην προσπαθήσετε να σταματήσετε το παιδί σας από την οποιαδήποτε κίνηση ή ήχο γιατί μπορεί να υπάρξει αύξηση αυτών των κινήσεων. Αγνοήστε σε έναν βαθμό τα τικ, γιατί το να επικεντρώνεστε εκεί δεν βοηθάει.

     Τέλος, τα τικ που εκδηλώνει ένα παιδί δεν γίνονται εκούσια. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χαλαρώσετε και να μην αναστατώνεστε διότι το παιδί το αντιλαμβάνεται και μπορεί να επηρεάζεται αρνητικά. Προσπαθήστε να έχετε καλές σχέσεις με το παιδί σας και να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να διερευνήσετε τα συναισθήματα του, τις ανασφάλειες του ή και τους φόβους του. Εάν δείχνετε κατανόηση και καθησυχασμό προς το παιδί τότε είστε σε καλό δρόμο. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιορίζοντας τις αρνητικές σκέψεις και την υπερανάλυση

Οι ασταμάτητες σκέψεις με τη μορφή των γρήγορα εναλλασσόμενων, επαναλαμβανόμενων μοτίβων και της υπερανάλυσης γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα του άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκεστε σε μια θέση ανησυχίας ή σε μία κατάσταση  άγχους , ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άλλων τύπων ψυχικών διαταραχών. Η υπερανάλυση των σκέψεων σας μπορεί να χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες σκέψεις προηγούμενων γεγονότων που σας έχουν δημιουργήσει άγχος ή θλίψη, μπορεί όμως και να δηλώνουν τις ανησυχίες σας σχετικά με την εξέλιξη μελλοντικών καταστάσεων. Είναι μία σειρά σκέψεων που τις έχετε μεγαλοποιήσει και που σας καταναλώνουν τον πολύτιμο χρόνο σας χωρίς να έχουν συχνά καμία λογική βάση. Ίσως μοιάζουν κάπως έτσι:  Πάντα ξεχνάω τι πρέπει να κάνω, είμαι τόσο ηλίθιος! Αν δεν θυμάμαι όλες τις εκκρεμότητες που έχω, θα με απολύσουν. Δεν ξέρω τι θα κάνω αν συμβεί αυτό.... Θα έπρεπε να είχ

Online συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία μέσω Ίντερνετ βοηθά αποτελεσματικά. Δεν χρειάζεται άμεση επαφή του πελάτη με τον ψυχολόγο στο γραφείο του. Μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν αδιανόητο για τους ειδικούς. Κι όμως, η   διαδικτυακή ψυχοθεραπεία, κατά την οποία ασθενής και ψυχολόγος επικοινωνούν μέσω του υπολογιστή, έχει αποτελέσματα, όπως βεβαιώνει μια μελέτη. Το κόστος της ψυχοθεραπείας online είναι, επίσης, μειωμένο λόγω των μειωμένων λειτουργικών εξόδων της. Δημοσιεύθηκε μελέτη στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet, που δείχνει ότι η εξαποστάσεως ψυχοθεραπεία είναι απολύτως λειτουργική. Αφορά τη μέθοδο της γνωστικής ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στη μελέτη πήραν μέρος 297 ασθενείς. Οι 149 ακολούθησαν θεραπεία online μέσω του διαδικτύου και οι υπόλοιποι 148 παραδοσιακές μεθόδους στο χώρο του ψυχολόγου. Μετά από τέσσερις μήνες, το 38% των ασθενών που ακολούθησαν τη θεραπεία με ενδιάμεσο τον υπολογιστή δήλωσαν σημαντική βελτίωση. Στην άλλη ομάδα θετικά αποτελέσματα δήλωσ

Κορονοϊός: Πως μιλάμε και στηρίζουμε ψυχολογικά τα παιδιά μας;

Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι λοιπόν καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού έχει προκαλέσει συναισθήματα ανησυχίας και φόβου. Ωστόσο, όλοι εμείς, προβληματιζόμαστε για το πως πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για όλο αυτό που συμβαίνει.  Η καλή ψυχολογία είναι σύμμαχος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.   Το σημαντικότερο από όλα είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας χρησιμοποιώντας την απλή λογική και αναζητώντας σωστή και έγκυρη ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας και φορείς, υπηρεσίες που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Δείχνουμε υπευθυνότητα απέναντι στα παιδιά μας, αλλά και τους γύρω μας. Παραμένουμε αισιόδοξοι και ακολουθούμε τις οδηγίες που ισχύουν για όλους. Τι χρειάζεται να αποφύγουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό: 1. Αποφεύγουμε να αποδίδουμε ευθύνες σε κάποιον άλλον όπως για παράδειγμα << Η Άννα δεν πρόσεχε και κόλλησε και αν κολλήσει κάποιος δικός της θα φταίει εκείνη>>. 2. Περιορίστε την έκθεση των παιδιών σε εικόνες και αφηγήσεις πο