Πολλοί γονείς έχουν ανησυχίες και απορίες σχετικά με την διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους με αποτέλεσμα να χρειάζονται την γνώμη ή την βοήθεια κάποια ειδικού.
Κάποιες από τις ανησυχητικές συμπεριφορές που θα έπρεπε να βάζουν τους γονείς σε υποψίες είναι οι εξής:- Να πιπιλάει το δάχτυλο του.
- Να βρέχει το κρεβάτι του στον ύπνο του ή να βρέχεται πάνω του αρκετά συχνά.
- Να τρώει τα νυχάκια του.
- Να ξύνει τα χέρια του έντονα ή και το σώμα του.
- Να μην υπακούει.
- Να ενοχλεί τα άλλα παιδιά και να ασκεί βία.
- Να είναι συνέχεια αφηρημένο.
- Να μην προσπαθεί να μιλήσει αλλά να δείχνει με το χέρι.
- Να εκδηλώνει στερεοτυπικές κινήσεις είτε με το σώμα, είτε με τα χέρια.
- Να μην ακούει στο όνομα του.
- Να είναι συνεχώς θλιμμένο.
- Να παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες, τραυλισμό, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα.
- Να υπάρχει αλλαγή στις σχολικές του επιδόσεις.
- Απότομη αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες όπως για παράδειγμα να τρώει βουλιμικά ή να παρουσιάζει σημάδια ανορεξίας.
- Να μιλάει για θάνατο.
- Να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και να νιώθει αγχωμένο ή πιεσμένο.
- Να παρουσιάζει σπασμωδικές κινήσεις στο σώμα ή στο πρόσωπο (τα λεγόμενα τικ).
- Να κάνει χρήση ουσιών όπως αλκοόλ και ναρκωτικά.
- Να λέει ψέματα και να γίνεται μυστικοπαθές.
- Να εκδηλώνει παραβατική συμπεριφορά.
- Να εκδηλώνει τάσης φυγής και να θέλει να φύγει από το σπίτι του.
- Εάν η οικογένεια έχει βιώσει δύσκολες στιγμές όπως για παράδειγμα μία ασθένεια, έναν θάνατο ή έναν χωρισμό, τότε ίσως το παιδί τους, εκδηλώσει διάφορες αρνητικές συμπεριφορές.
Αν έχετε και εσείς σαν γονείς εντοπίσει τέτοιου είδους συμπεριφορές καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Πολλοί γονείς όταν ακούνε από το περιβάλλον τους πως το παιδί τους μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα αμέσως νιώθουν προσβολή με αποτέλεσμα να έρχονται σε άμυνα και να σπεύδουν να απαντήσουν. Δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί ένας γονιός ότι το ίδιο του παιδί έχει κάποιο πρόβλημα και πολλές φορές αυτό έχει άσχημο αποτέλεσμα προς το παιδί. Όσο ο γονιός βρίσκεται σε άρνηση και δεν μπορεί να δεχτεί πως το παιδί του έχει δυσκολίες ή ότι εκδηλώνει ανησυχητικές συμπεριφορές τόσο το χειρότερο για το ίδιο το παιδί. Όπως και να έχει εάν αποφασίσετε να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο:
- Να ξέρετε ότι υπάρχουν στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
- Σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει τον κατάλληλο και ότι είναι ειδικευμένος για την περίπτωση του παιδιού σας.
- Η εμπιστοσύνη είναι το βασικότερο στην μεταξύ σας σχέση με τον ψυχολόγο γιατί θα μπορέσει να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας.
- Ο ψυχολόγος δεν έχει ρόλο κριτή, ούτε για να σας μειώσει σαν γονείς αλλά ούτε για να σας κάνει να νιώσετε άσχημα. Είναι διαθέσιμος για σας προτείνει τρόπους όσον αφορά την διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας και αν χρειάζονται.
- Μιλήστε στο παιδί σας και εξηγήστε του με απλά λόγια για την επίσκεψη σας σε έναν ψυχολόγο.
- Εξηγήστε στο παιδί σας ότι ο ψυχολόγος είναι κάποιος που μπορούμε να ζητήσουμε μια συμβουλή, να μιλήσουμε μαζί του και να του πούμε ότι μας προβληματίζει και μας φοβίζει.
- Καλό θα ήταν να ζητήσετε μια Ψυχολογική Αξιολόγηση για το παιδί και αν σας προτείνουν κάποια θεραπεία, ρωτήστε για το ποια θα είναι, την διάρκεια της, για το που αποσκοπεί αλλά και για το πόσο κοστίζει.
- Ζητήστε να σας δίνουν μια ψυχολογική αναφορά για την εξέλιξη του παιδιού σας ανά μήνα, έτσι ώστε να ξέρετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται άλλα και το τι μπορείτε να κάνετε και εσείς από το σπίτι για να βοηθήσετε παραπάνω.
Ελευθερία Μπουρδούβαλη
Πτυχιούχος Ψυχολογίας με ειδίκευση στη Συμβουλευτική Ψυχολογία MSc.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου