Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως θα αποκτήσουν τα παιδιά σας αυτοεκτίμηση;

     Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση θα πρέπει εσείς οι ίδιοι σαν γονείς να μάθετε να αγαπάτε και να πιστεύετε στον εαυτό σας. Οι σίγουροι γονείς και οι γεμάτοι αυτοπεποίθηση είναι υπόδειγμα για τα παιδιά τους καθώς τα ίδια προσπαθούν να τους έχουν πρότυπο.

     Ένας απλός τρόπος για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας είναι να δέχεστε τα λάθη του. Όλοι μας λίγο πολύ μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα παιδιά. Όταν εννοούμε να δέχεστε τα λάθη του, εννοούμε να μην γίνεστε επικριτικοί και αυστηροί μαζί του αλλά να δεχτείτε αυτό που έκανε χωρίς να κάνετε το παιδί σας να νιώθει τύψεις. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας πήρε χαμηλό βαθμό σε ένα διαγώνισμα, ξεκινήστε μια συζήτηση μαζί του. Ρωτήστε το, τι πιστεύει ότι έφταιγε και αν είχε την δυνατότητα να κάνει κάτι διαφορετικό τι θα έκανε τότε. Δείξτε του κατανόηση για την προσπάθεια που έκανε και δώστε του να καταλάβει πως είστε στο πλευρό του ανά πάσα στιγμή για να το βοηθήσετε.



     Ένας άλλος τρόπος είναι να αποφεύγετε τις συγκρίσεις είτε είναι θετικές είτε είναι αρνητικές. Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να συγκρίνουν τα παιδιά τους με παιδιά άλλων για τις επιδόσεις τους στα μαθήματα ή σε διάφορες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, «Α κοίτα, ο συμμαθητής σου ο Γιάννης ή ο αδερφός σου πήρε άριστα στην ορθογραφία, ενώ εσύ δεν τα πήγες καλά. Αυτό και μόνο δημιουργεί μια ανασφάλεια στο παιδί για τον εαυτό του αλλά και για τις δυνατότητες του με αποτέλεσμα να φοβάται την δική σας γνώμη. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις γονέων που ξεχωρίζουν τα παιδιά τους από τ’ άλλα με το να τους λένε: «Είσαι ο πιο όμορφος, είσαι τόσο ξεχωριστός και τόσο έξυπνος από τ’ άλλα παιδιά, κανείς δεν μπορεί να σου μοιάσει». Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς υπερεκτιμούν τα παιδιά τους ή τα επαινούν με λάθος τρόπο και έτσι δεν τα βοηθάνε ουσιαστικά.


     Δώστε ώθηση στο παιδί να κυνηγήσει τα δικά του όνειρα, τις δικές επιθυμίες και να βρει τα δικά του ενδιαφέροντα.  Ενθαρρύνετε την κάθε του επιλογή στο να διαμορφώσει τον δικό του χαρακτήρα και να βρει τι το εκφράζει. Πολλοί γονείς, κατακρίνουν  τις επιλογές των παιδιών τους και τα ενδιαφέροντα τους με υποτιμητικό τρόπο. Αυτό επιφέρει αρνητικές συνέπειες απέναντι στο παιδί με το να νιώθει πιεσμένο και γεμάτο ανασφάλειες. Αν νιώθει πως καταπιέζει τα θέλω του γιατί δεν είναι αποδεκτά από τους γονείς του, τότε το παιδί καταπιέζει την αυτοεκτίμηση του. Μερικές φορές, οι γονείς κάνουν το λάθος να περνάνε στο παιδί τα δικά τους θέλω και τα δικά τους όνειρα με το να αγνοούν τις δυνατότητες του. Δεχτείτε λοιπόν τα ταλέντα των παιδιών σας και δώστε τους ώθηση στο να συνεχίσει.

    Όταν το παιδί νιώθει πως είστε στο πλευρό του και το στηρίζετε στις επιλογές του τότε το βοηθάτε να χτίσει την αυτοεκτίμηση του και να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να νιώθει την αγάπη σας αλλά και την στήριξη σας και να ξέρει πως ότι και αν συμβεί εσείς θα είστε στο πλευρό του. Μην ξεχνάτε να εκφράζετε την αγάπη σας και την τρυφερότητα σας.


     Φροντίστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του γιατί έτσι θα μπορέσετε να έχετε  μια καλή επικοινωνία με το παιδί σας και έτσι δεν θα διστάζει να συζητάει μαζί σας για το οτιδήποτε. Φροντίστε να αποκτήσει μια σχετική αυτονομία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του χωρίς να του δείχνετε εσείς τα βήματα λέγοντας του τι να κάνει. Μέσα από την συζήτηση φροντίστε να μάθει το παιδί μόνο του τι πρέπει να κάνει δίνοντας του κάποια παραδείγματα από την καθημερινότητα. Βέβαια και εσείς σαν γονείς, καλό θα είναι να αποδεχτείτε το γεγονός πως θα κάνει λάθη και ότι έτσι είναι ένας τρόπος το παιδί σας να διδαχθεί και να χτίσει την αυτοεκτίμηση του. Το να παίρνει ρίσκα και να παίρνει κάποιες αποφάσεις κάνει ένα παιδί αυτόνομο και υπεύθυνο.

     Το κυριότερο απ’ όλα είναι να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να μάθετε να πιστεύετε στις δυνατότητες σας Με το να βλέπουν την αποφασιστικότητα σας αλλά και το πόσο σίγουροι είστε για τον εαυτό σας τότε θα τα βοηθήσετε να πιστέψουν και αυτά στις δυνατότητες τους. Τα λάθη είναι μέσα στην ζωή και κανείς δεν είναι τέλειος. Σημασία έχει να προσπαθείτε για το καλύτερο για εσάς αλλά και για τα παιδιά σας. 



Μίσα, Κ. (2006). Ψυχολογία της καθημερινής ζωής. Lector : Αθήνα
Τσιάντης, Ι. (1988). Σύγχρονα θέματα παιδοψυχιατρικής, Καστανιώτη : Αθήνα
Borba M. (1999). Parents do make a difference: How to raise kids with solid character, strong minds, and caring hearts. Published by Jossey-Bass.
Felson, R.B. &M.A. Zielinski 1989 “Children’s self-esteem and parental support.” Journal of Marriage and the Family 727-735.
Hall, A., & Rowe, G. (1991). “Self-esteem of rural teens”, Journal of extension, 29.
Kaufman G., Espeland P. & Lev R. (1999). Stick up to yourself, every kids guide to personal power and positive self-esteem. Published by Free Spirit.
Parker, J., & Benson, M. (2004). “Parent-Adolescent Relations and Adolescent Functioning: Self-Esteem, Substance Abuse, and Delinquency”, Journal Article Excerpt. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο τροχός των συναισθημάτων

🔷️ Feelings wheel!  Το συναίσθημα είναι μία ευχάριστη ή δυσάρεστη ψυχική κατάσταση, που προκύπτει ως επακόλουθο κάποιου γεγονότος ή εμπειρίας και συνοδεύεται από ορισμένες μεταβολές στις λειτουργίες του οργανισμού του ατόμου. Ο τρόπος που αισθανόμαστε, αντικατοπτρίζει το είδος των σχέσεων μας με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Η αναγνώριση, η κατανόηση και η αυθόρμητη εκδήλωση των συναισθημάτων μας δεν αποτελεί πάντα μια εύκολη διαδικασία. Ωστόσο όταν το επιτυγχάνουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας και να μοιραζόμαστε τον εαυτό μας με τους άλλους. Τα συναισθήματα μας αποτελούν τον καθρέφτη της ψυχής μας και χρωματίζουν την πορεία της ζωής μας. Ο παρακάτω τροχός συναισθημάτων μας βοηθά να αναλύσουμε λίγο περισσότερο το τι αισθανόμαστε με απώτερο στόχο να το κατανοήσουμε πλήρως! Ξεκινάμε από το κέντρο του κύκλου προς τα έξω, επιλέγοντας  τα κομμάτια που εκφράζουν καλύτερα αυτό που νιώθουμε! Σαν συνέχε...

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο εαυτός μου;

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο εαυτός μου; -Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή το καλοκαίρι.       Η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά, οι διακοπές έχουν ξεκινήσει ήδη για πολλούς από εμάς και γεγονότα όπως κοινωνικές εκδηλώσεις του τύπου γάμοι, βαφτίσια, αποφοιτήσεις, υπαίθρια μπάρμπεκιου αλλά και οι ανέμελες βόλτες με φίλους έχουν ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού. Έχεις την εντύπωση πως ο κόσμος περιμένει από σένα να είσαι ευτυχισμένος-η την περίοδο του καλοκαιριού, να χαμογελάς, να δείχνεις ανέμελος-η αλλά και ευδιάθετος-η. Παρ’ όλα αυτά εσύ αισθάνεσαι κακόκεφος-η, εκνευρισμό, μελαγχολία, να θέλεις να απομονωθείς, καταθλιπτική διάθεση αλλά και αρνητικές σκέψεις τριβελίζουν το μυαλό σου!       Αγαπητοί μου αναγνώστες, να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω που αισθάνονται ότι και εσείς. Συγκεκριμένα, όταν φεύγει η άνοιξη και μπαίνει το καλοκαίρι αυξάνονται πιο πολύ τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής η οποία...

Αγχώδεις διαταραχές- Διαταραχή Πανικού.

     Όλοι μας, κατά καιρούς αισθανόμαστε λιγάκι ανήσυχοι, αγχωμένοι και πιεσμένοι. Οι διάφορες και καθημερινές προκλήσεις, όπως οι πιέσεις στο χώρο της δουλειάς, το απαιτητικό και πιεσμένο πρόγραμμα, μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε μια αίσθηση αδυναμίας, ανησυχίας αλλά και φόβου. Αν αυτές οι ανησυχίες είναι έντονες και παρατεταμένες, χωρίς να υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος τότε έχουμε να κάνουμε με κάποια Αγχώδη διαταραχή. Οι Αγχώδεις διαταραχές, όπως φαίνεται και από το όνομα τους είναι διαταραχές όπου το κυρίαρχο συναίσθημα είναι το άγχος. Ας δούμε παρακάτω τι χαρακτηρίζουμε άγχος.    Άγχος χαρακτηρίζουμε μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που συνοδεύεται από ψυχοφυσιολογικές αλλαγές σαν απάντηση σε προσδοκώμενο κίνδυνο ή απειλή. Σε αντίθεση με τον φυσιολογικό φόβο, στο άγχος ο κίνδυνος έχει ενδοψυχική προέλευση, όπως για παράδειγμα ασυνείδητη τραυματική μνήμη ή ανεπίγνωστη σύγκρουση. Ο άνθρωπος όταν βιώνει φυσιολογικές αλλαγές, εκδηλώνει ορισμ...