Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κορονοϊός: Πως μιλάμε και στηρίζουμε ψυχολογικά τα παιδιά μας;



Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι λοιπόν καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού έχει προκαλέσει συναισθήματα ανησυχίας και φόβου. Ωστόσο, όλοι εμείς, προβληματιζόμαστε για το πως πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για όλο αυτό που συμβαίνει. 

Η καλή ψυχολογία είναι σύμμαχος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

 Το σημαντικότερο από όλα είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας χρησιμοποιώντας την απλή λογική και αναζητώντας σωστή και έγκυρη ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας και φορείς, υπηρεσίες που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Δείχνουμε υπευθυνότητα απέναντι στα παιδιά μας, αλλά και τους γύρω μας. Παραμένουμε αισιόδοξοι και ακολουθούμε τις οδηγίες που ισχύουν για όλους.

Τι χρειάζεται να αποφύγουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό:

1. Αποφεύγουμε να αποδίδουμε ευθύνες σε κάποιον άλλον όπως για παράδειγμα << Η Άννα δεν πρόσεχε και κόλλησε και αν κολλήσει κάποιος δικός της θα φταίει εκείνη>>.

2. Περιορίστε την έκθεση των παιδιών σε εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν το γεγονός μέσω της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου. Δεν μπορούν να επεξεργαστούν τις πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο με εμάς τους ενήλικες. 

3. Να απαντάτε στις ερωτήσεις των παιδιών χωρίς να προτρέχετε να τα ενημερώσετε για τα πάντα. 

4. Να είστε ειλικρινείς, δεν είμαστε σε διακοπές αλλά δεν ήρθε και η καταστροφή. 

5. Να αποφεύγετε να μιλάτε στα παιδιά ενώ είστε σε σύγχυση ή σε κατάσταση πανικού, θυμού ή φόβου. 

6. Μην κατακλύζετε τα παιδιά με δικά σας συναισθήματα όπως φόβου, θυμού και αγωνίας. 

7. Επίσης να αποφεύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές αρνητικών γεγονότων σε τρίτους όταν τα παιδιά είναι παρόντα. 


Όσα χρειάζεται να κάνεις και να πεις με τα παιδιά τις ημέρες της καραντίνας:

1. Να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά, ότι δεν βρισκόμαστε σε διακοπές, αλλά ότι έχουμε λάβει μέτρα για να είμαστε όλοι ασφαλείς και υγιής. 

2. Ακούστε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των παιδιών σας. Δώστε χώρο σε απορίες που μπορεί να έχουν. Να απαντάτε μόνο σε αυτά που σας ρωτάνε χωρίς να δίνετε παραπάνω πληροφορίες ή περιγραφές. 

3. Καθώς συζητάτε με τα παιδιά, να είστε ήρεμοι και να διατηρείτε βλεμματική επαφή μαζί τους. 

4. Μοιραστείτε πληροφορίες που είναι θετικές και δημιουργούν ασφάλεια. Δηλαδή, ότι το κράτος έχει λάβει πολύ έγκαιρα και δραστικά μέτρα και ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Βεβαιωνόμαστε πως το παιδί κατανοεί αυτό που το λέμε και ότι γίνεται προληπτικά με σκοπό να προφυλαχτούμε. 

5. Υπάρχουν βιντεάκια όπου τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν για την σημαντικότητα της προσωπικής υγιεινής. Δείτε τα μαζί σε ευχάριστο κλίμα. Βέβαια το παράδειγμα ξεκινάει από τους μεγάλους όπου τα παιδιά βλέπουν και μιμούνται. 

6. Ξεκινήστε διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως και το να ζωγραφίσετε. Κάντε ζωγραφιές με πρόσωπα τα οποία απεικονίζουν συναισθήματα όπως η χαρά, η λύπη, ο φόβος, η ταραχή, η ανησυχία, η περιέργεια, το άγχος και ρωτήστε τα τι νιώθουν όταν ακούν τη λέξη κορονοϊός. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να καταλάβετε τι νιώθει το παιδί και να λύσετε οποιαδήποτε απορία. 

7. Δεχόμαστε όλα τα συναισθήματα του παιδιού. Δεν τα απορρίπτουμε ή δεν τα παραβλέπουμε. Τα αντιμετωπίζουμε σαν μια λογική συνέπεια. Ωστόσο, του δείχνουμε πως να τα διαχειριστεί.

8. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για μέσα στο σπίτι, απά ζωγραφική, χειροτεχνίες, μαγειρική, κατασκευές, παραμύθια κλπ. 

9. Δημιουργήστε καινούρια ρουτίνα. Τηρήστε όσα μπορείτε με πρόγραμμα και να μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε όσα κάνετε μέσα στο σπίτι με τα παιδιά σας. 

#Μένουμε_στο_σπίτι





Ελευθερία Μπουρδούβαλη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBPsS 





















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο τροχός των συναισθημάτων

🔷️ Feelings wheel!  Το συναίσθημα είναι μία ευχάριστη ή δυσάρεστη ψυχική κατάσταση, που προκύπτει ως επακόλουθο κάποιου γεγονότος ή εμπειρίας και συνοδεύεται από ορισμένες μεταβολές στις λειτουργίες του οργανισμού του ατόμου. Ο τρόπος που αισθανόμαστε, αντικατοπτρίζει το είδος των σχέσεων μας με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Η αναγνώριση, η κατανόηση και η αυθόρμητη εκδήλωση των συναισθημάτων μας δεν αποτελεί πάντα μια εύκολη διαδικασία. Ωστόσο όταν το επιτυγχάνουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας και να μοιραζόμαστε τον εαυτό μας με τους άλλους. Τα συναισθήματα μας αποτελούν τον καθρέφτη της ψυχής μας και χρωματίζουν την πορεία της ζωής μας. Ο παρακάτω τροχός συναισθημάτων μας βοηθά να αναλύσουμε λίγο περισσότερο το τι αισθανόμαστε με απώτερο στόχο να το κατανοήσουμε πλήρως! Ξεκινάμε από το κέντρο του κύκλου προς τα έξω, επιλέγοντας  τα κομμάτια που εκφράζουν καλύτερα αυτό που νιώθουμε! Σαν συνέχε...

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο εαυτός μου;

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο εαυτός μου; -Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή το καλοκαίρι.       Η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά, οι διακοπές έχουν ξεκινήσει ήδη για πολλούς από εμάς και γεγονότα όπως κοινωνικές εκδηλώσεις του τύπου γάμοι, βαφτίσια, αποφοιτήσεις, υπαίθρια μπάρμπεκιου αλλά και οι ανέμελες βόλτες με φίλους έχουν ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού. Έχεις την εντύπωση πως ο κόσμος περιμένει από σένα να είσαι ευτυχισμένος-η την περίοδο του καλοκαιριού, να χαμογελάς, να δείχνεις ανέμελος-η αλλά και ευδιάθετος-η. Παρ’ όλα αυτά εσύ αισθάνεσαι κακόκεφος-η, εκνευρισμό, μελαγχολία, να θέλεις να απομονωθείς, καταθλιπτική διάθεση αλλά και αρνητικές σκέψεις τριβελίζουν το μυαλό σου!       Αγαπητοί μου αναγνώστες, να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω που αισθάνονται ότι και εσείς. Συγκεκριμένα, όταν φεύγει η άνοιξη και μπαίνει το καλοκαίρι αυξάνονται πιο πολύ τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής η οποία...

Αγχώδεις διαταραχές- Διαταραχή Πανικού.

     Όλοι μας, κατά καιρούς αισθανόμαστε λιγάκι ανήσυχοι, αγχωμένοι και πιεσμένοι. Οι διάφορες και καθημερινές προκλήσεις, όπως οι πιέσεις στο χώρο της δουλειάς, το απαιτητικό και πιεσμένο πρόγραμμα, μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε μια αίσθηση αδυναμίας, ανησυχίας αλλά και φόβου. Αν αυτές οι ανησυχίες είναι έντονες και παρατεταμένες, χωρίς να υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος τότε έχουμε να κάνουμε με κάποια Αγχώδη διαταραχή. Οι Αγχώδεις διαταραχές, όπως φαίνεται και από το όνομα τους είναι διαταραχές όπου το κυρίαρχο συναίσθημα είναι το άγχος. Ας δούμε παρακάτω τι χαρακτηρίζουμε άγχος.    Άγχος χαρακτηρίζουμε μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που συνοδεύεται από ψυχοφυσιολογικές αλλαγές σαν απάντηση σε προσδοκώμενο κίνδυνο ή απειλή. Σε αντίθεση με τον φυσιολογικό φόβο, στο άγχος ο κίνδυνος έχει ενδοψυχική προέλευση, όπως για παράδειγμα ασυνείδητη τραυματική μνήμη ή ανεπίγνωστη σύγκρουση. Ο άνθρωπος όταν βιώνει φυσιολογικές αλλαγές, εκδηλώνει ορισμ...