Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κορονοϊός: Πως μιλάμε και στηρίζουμε ψυχολογικά τα παιδιά μας;



Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι λοιπόν καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού έχει προκαλέσει συναισθήματα ανησυχίας και φόβου. Ωστόσο, όλοι εμείς, προβληματιζόμαστε για το πως πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για όλο αυτό που συμβαίνει. 

Η καλή ψυχολογία είναι σύμμαχος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

 Το σημαντικότερο από όλα είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας χρησιμοποιώντας την απλή λογική και αναζητώντας σωστή και έγκυρη ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας και φορείς, υπηρεσίες που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Δείχνουμε υπευθυνότητα απέναντι στα παιδιά μας, αλλά και τους γύρω μας. Παραμένουμε αισιόδοξοι και ακολουθούμε τις οδηγίες που ισχύουν για όλους.

Τι χρειάζεται να αποφύγουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό:

1. Αποφεύγουμε να αποδίδουμε ευθύνες σε κάποιον άλλον όπως για παράδειγμα << Η Άννα δεν πρόσεχε και κόλλησε και αν κολλήσει κάποιος δικός της θα φταίει εκείνη>>.

2. Περιορίστε την έκθεση των παιδιών σε εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν το γεγονός μέσω της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου. Δεν μπορούν να επεξεργαστούν τις πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο με εμάς τους ενήλικες. 

3. Να απαντάτε στις ερωτήσεις των παιδιών χωρίς να προτρέχετε να τα ενημερώσετε για τα πάντα. 

4. Να είστε ειλικρινείς, δεν είμαστε σε διακοπές αλλά δεν ήρθε και η καταστροφή. 

5. Να αποφεύγετε να μιλάτε στα παιδιά ενώ είστε σε σύγχυση ή σε κατάσταση πανικού, θυμού ή φόβου. 

6. Μην κατακλύζετε τα παιδιά με δικά σας συναισθήματα όπως φόβου, θυμού και αγωνίας. 

7. Επίσης να αποφεύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές αρνητικών γεγονότων σε τρίτους όταν τα παιδιά είναι παρόντα. 


Όσα χρειάζεται να κάνεις και να πεις με τα παιδιά τις ημέρες της καραντίνας:

1. Να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά, ότι δεν βρισκόμαστε σε διακοπές, αλλά ότι έχουμε λάβει μέτρα για να είμαστε όλοι ασφαλείς και υγιής. 

2. Ακούστε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των παιδιών σας. Δώστε χώρο σε απορίες που μπορεί να έχουν. Να απαντάτε μόνο σε αυτά που σας ρωτάνε χωρίς να δίνετε παραπάνω πληροφορίες ή περιγραφές. 

3. Καθώς συζητάτε με τα παιδιά, να είστε ήρεμοι και να διατηρείτε βλεμματική επαφή μαζί τους. 

4. Μοιραστείτε πληροφορίες που είναι θετικές και δημιουργούν ασφάλεια. Δηλαδή, ότι το κράτος έχει λάβει πολύ έγκαιρα και δραστικά μέτρα και ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Βεβαιωνόμαστε πως το παιδί κατανοεί αυτό που το λέμε και ότι γίνεται προληπτικά με σκοπό να προφυλαχτούμε. 

5. Υπάρχουν βιντεάκια όπου τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν για την σημαντικότητα της προσωπικής υγιεινής. Δείτε τα μαζί σε ευχάριστο κλίμα. Βέβαια το παράδειγμα ξεκινάει από τους μεγάλους όπου τα παιδιά βλέπουν και μιμούνται. 

6. Ξεκινήστε διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως και το να ζωγραφίσετε. Κάντε ζωγραφιές με πρόσωπα τα οποία απεικονίζουν συναισθήματα όπως η χαρά, η λύπη, ο φόβος, η ταραχή, η ανησυχία, η περιέργεια, το άγχος και ρωτήστε τα τι νιώθουν όταν ακούν τη λέξη κορονοϊός. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να καταλάβετε τι νιώθει το παιδί και να λύσετε οποιαδήποτε απορία. 

7. Δεχόμαστε όλα τα συναισθήματα του παιδιού. Δεν τα απορρίπτουμε ή δεν τα παραβλέπουμε. Τα αντιμετωπίζουμε σαν μια λογική συνέπεια. Ωστόσο, του δείχνουμε πως να τα διαχειριστεί.

8. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για μέσα στο σπίτι, απά ζωγραφική, χειροτεχνίες, μαγειρική, κατασκευές, παραμύθια κλπ. 

9. Δημιουργήστε καινούρια ρουτίνα. Τηρήστε όσα μπορείτε με πρόγραμμα και να μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε όσα κάνετε μέσα στο σπίτι με τα παιδιά σας. 

#Μένουμε_στο_σπίτι





Ελευθερία Μπουρδούβαλη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBPsS 





















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιορίζοντας τις αρνητικές σκέψεις και την υπερανάλυση

Οι ασταμάτητες σκέψεις με τη μορφή των γρήγορα εναλλασσόμενων, επαναλαμβανόμενων μοτίβων και της υπερανάλυσης γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα του άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκεστε σε μια θέση ανησυχίας ή σε μία κατάσταση  άγχους , ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άλλων τύπων ψυχικών διαταραχών. Η υπερανάλυση των σκέψεων σας μπορεί να χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες σκέψεις προηγούμενων γεγονότων που σας έχουν δημιουργήσει άγχος ή θλίψη, μπορεί όμως και να δηλώνουν τις ανησυχίες σας σχετικά με την εξέλιξη μελλοντικών καταστάσεων. Είναι μία σειρά σκέψεων που τις έχετε μεγαλοποιήσει και που σας καταναλώνουν τον πολύτιμο χρόνο σας χωρίς να έχουν συχνά καμία λογική βάση. Ίσως μοιάζουν κάπως έτσι:  Πάντα ξεχνάω τι πρέπει να κάνω, είμαι τόσο ηλίθιος! Αν δεν θυμάμαι όλες τις εκκρεμότητες που έχω, θα με απολύσουν. Δεν ξέρω τι θα κάνω αν συμβεί αυτό.... Θα έπρεπε να είχ

Online συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία μέσω Ίντερνετ βοηθά αποτελεσματικά. Δεν χρειάζεται άμεση επαφή του πελάτη με τον ψυχολόγο στο γραφείο του. Μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν αδιανόητο για τους ειδικούς. Κι όμως, η   διαδικτυακή ψυχοθεραπεία, κατά την οποία ασθενής και ψυχολόγος επικοινωνούν μέσω του υπολογιστή, έχει αποτελέσματα, όπως βεβαιώνει μια μελέτη. Το κόστος της ψυχοθεραπείας online είναι, επίσης, μειωμένο λόγω των μειωμένων λειτουργικών εξόδων της. Δημοσιεύθηκε μελέτη στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet, που δείχνει ότι η εξαποστάσεως ψυχοθεραπεία είναι απολύτως λειτουργική. Αφορά τη μέθοδο της γνωστικής ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στη μελέτη πήραν μέρος 297 ασθενείς. Οι 149 ακολούθησαν θεραπεία online μέσω του διαδικτύου και οι υπόλοιποι 148 παραδοσιακές μεθόδους στο χώρο του ψυχολόγου. Μετά από τέσσερις μήνες, το 38% των ασθενών που ακολούθησαν τη θεραπεία με ενδιάμεσο τον υπολογιστή δήλωσαν σημαντική βελτίωση. Στην άλλη ομάδα θετικά αποτελέσματα δήλωσ