Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ηρεμία... Για το δικό σου καλό


Όλοι μας έχουμε περάσει από δύσκολες και ζόρικες καταστάσεις όπου μας έχουν αναστατώσει και μας έχουν φέρει τεράστια στεναχώρια. Πολλοί από εμάς θυμόμαστε αυτές τις στιγμές όπου το μυαλό τις ανακαλεί. Έτσι αυτομάτως ξεκινάμε να νιώθουμε ταχυκαρδία, σφίξιμο και μια γεύση πικρίας. Όταν συμβαίνει αυτό, το μυαλό μας γεμίζει από αρνητικές σκέψεις και έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζει την διάθεση μας, την καθημερινότητα μας και την ηρεμία μας. Ζούμε κάτι πρωτόγνωρο, το οποίο έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας καθώς είχαμε μάθει να ζούμε σε γρήγορους ρυθμούς. Τώρα όσο βρισκόμαστε στο σπίτι, σκεφτόμαστε όλο και πιο πολύ κάποια πράγματα θετικά και αρνητικά. Νιώθουμε λιγότερο παραγωγικοί αλλά ανησυχούμε και για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αυτό που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό είναι κάτι πέρα από τις δικές μας δυνάμεις αλλά αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το μυαλό μας και την ηρεμίας μας. Σημασία λοιπόν δεν έχει τι περνάμε αλλά πως μπορούμε να το διαχειριστούμε. Πως μπορούμε να μετατρέψουμε την αρνητική μας διάθεση και τη σύγχυση μας σε κάτι όμορφο. Και τι πιο όμορφο από το να προσφέρεις στον εαυτό σου την ηρεμία σου. Ας δούμε λοιπόν κάποιους κανόνες ηρεμίας που θα σε βοηθήσουν στην καθημερινότητα σου.

  1. Δεν χρειάζεται να δίνεις εξηγήσεις.
Καθώς προσπαθείς να πάρεις θέση σε κάποια πράγματα και να εξηγήσεις τη θέση σου σε κάποιον που πρακτικά δεν ακούει τι λες, πολύ απλά χάνεις τα λόγια σου, τον χρόνο σου αλλά και την ηρεμία σου.

      2. Δεν χρειάζεται να διαμαρτύρεσαι.

Με κανέναν τρόπο δεν θα μπορέσεις να αλλάξεις μια άσχημη κατάσταση εάν διαμαρτύρεσαι και γκρινιάζεις. Αντίθετα χαλάς τη διάθεση σου, τον εαυτό σου και έτσι δίνεις μεγαλύτερες διαστάσεις στο πρόβλημα. Εστίασε απλά στο τι μπορείς να κάνεις εσύ για να διορθώσεις την κατάσταση χωρίς εκνευρισμό και γκρίνια. 

      3. Προσπάθησε να αποφεύγεις τις διαφωνίες.

Οι άσκοπες διαφωνίες είναι ο μεγαλύτερος κλέφτης της ηρεμίας σου. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι με την άποψη σου αλλά ούτε και να την αποδέχονται. Μείνε μακριά από αντιπαραθέσεις και άσκοπες διαφωνίες που θα σε οδηγήσουν σε θυμό, στεναχώρια και πικρία. 

     4. Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά.

Μην δίνεις σημασία σε χαρακτηρισμούς και ταμπέλες. Όταν κάποιος εκφράζει την άποψη του δεν χαρακτηρίζει εσένα αλλά τον ίδιο. Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά και μην αφήνεις να σε επηρεάζουν τα λόγια κάποιου που έχει σκοπό να σε επηρεάσει με αυτά που σου λέει. Εσύ μόνο ξέρεις ποιος είσαι. Επομένως αν αφήνεις σχόλια και χαρακτηρισμούς να σε επηρεάζουν έτσι χαλάς την ηρεμία σου και τη διάθεση σου.

      5. Προσπάθησε να μην κρατάς μέσα σου αρνητισμό και στεναχώρια.

Όταν εσωτερικεύεις αρνητικά συναισθήματα, στην ουσία δηλητηριάζεις τον εαυτό σου και του στερείς την ηρεμία και γαλήνη που του χρειάζεται. Φρόντισε τον εαυτό σου, αγάπησε τον και εστίασε στα θετικά που σου συμβαίνουν και στα καλά.



Ελευθερία Μπουρδούβαλη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος, MBPpS


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο τροχός των συναισθημάτων

🔷️ Feelings wheel!  Το συναίσθημα είναι μία ευχάριστη ή δυσάρεστη ψυχική κατάσταση, που προκύπτει ως επακόλουθο κάποιου γεγονότος ή εμπειρίας και συνοδεύεται από ορισμένες μεταβολές στις λειτουργίες του οργανισμού του ατόμου. Ο τρόπος που αισθανόμαστε, αντικατοπτρίζει το είδος των σχέσεων μας με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Η αναγνώριση, η κατανόηση και η αυθόρμητη εκδήλωση των συναισθημάτων μας δεν αποτελεί πάντα μια εύκολη διαδικασία. Ωστόσο όταν το επιτυγχάνουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας και να μοιραζόμαστε τον εαυτό μας με τους άλλους. Τα συναισθήματα μας αποτελούν τον καθρέφτη της ψυχής μας και χρωματίζουν την πορεία της ζωής μας. Ο παρακάτω τροχός συναισθημάτων μας βοηθά να αναλύσουμε λίγο περισσότερο το τι αισθανόμαστε με απώτερο στόχο να το κατανοήσουμε πλήρως! Ξεκινάμε από το κέντρο του κύκλου προς τα έξω, επιλέγοντας  τα κομμάτια που εκφράζουν καλύτερα αυτό που νιώθουμε! Σαν συνέχε...

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο εαυτός μου;

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο εαυτός μου; -Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή το καλοκαίρι.       Η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά, οι διακοπές έχουν ξεκινήσει ήδη για πολλούς από εμάς και γεγονότα όπως κοινωνικές εκδηλώσεις του τύπου γάμοι, βαφτίσια, αποφοιτήσεις, υπαίθρια μπάρμπεκιου αλλά και οι ανέμελες βόλτες με φίλους έχουν ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού. Έχεις την εντύπωση πως ο κόσμος περιμένει από σένα να είσαι ευτυχισμένος-η την περίοδο του καλοκαιριού, να χαμογελάς, να δείχνεις ανέμελος-η αλλά και ευδιάθετος-η. Παρ’ όλα αυτά εσύ αισθάνεσαι κακόκεφος-η, εκνευρισμό, μελαγχολία, να θέλεις να απομονωθείς, καταθλιπτική διάθεση αλλά και αρνητικές σκέψεις τριβελίζουν το μυαλό σου!       Αγαπητοί μου αναγνώστες, να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω που αισθάνονται ότι και εσείς. Συγκεκριμένα, όταν φεύγει η άνοιξη και μπαίνει το καλοκαίρι αυξάνονται πιο πολύ τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής η οποία...

Αγχώδεις διαταραχές- Διαταραχή Πανικού.

     Όλοι μας, κατά καιρούς αισθανόμαστε λιγάκι ανήσυχοι, αγχωμένοι και πιεσμένοι. Οι διάφορες και καθημερινές προκλήσεις, όπως οι πιέσεις στο χώρο της δουλειάς, το απαιτητικό και πιεσμένο πρόγραμμα, μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε μια αίσθηση αδυναμίας, ανησυχίας αλλά και φόβου. Αν αυτές οι ανησυχίες είναι έντονες και παρατεταμένες, χωρίς να υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος τότε έχουμε να κάνουμε με κάποια Αγχώδη διαταραχή. Οι Αγχώδεις διαταραχές, όπως φαίνεται και από το όνομα τους είναι διαταραχές όπου το κυρίαρχο συναίσθημα είναι το άγχος. Ας δούμε παρακάτω τι χαρακτηρίζουμε άγχος.    Άγχος χαρακτηρίζουμε μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που συνοδεύεται από ψυχοφυσιολογικές αλλαγές σαν απάντηση σε προσδοκώμενο κίνδυνο ή απειλή. Σε αντίθεση με τον φυσιολογικό φόβο, στο άγχος ο κίνδυνος έχει ενδοψυχική προέλευση, όπως για παράδειγμα ασυνείδητη τραυματική μνήμη ή ανεπίγνωστη σύγκρουση. Ο άνθρωπος όταν βιώνει φυσιολογικές αλλαγές, εκδηλώνει ορισμ...