Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ηρεμία... Για το δικό σου καλό


Όλοι μας έχουμε περάσει από δύσκολες και ζόρικες καταστάσεις όπου μας έχουν αναστατώσει και μας έχουν φέρει τεράστια στεναχώρια. Πολλοί από εμάς θυμόμαστε αυτές τις στιγμές όπου το μυαλό τις ανακαλεί. Έτσι αυτομάτως ξεκινάμε να νιώθουμε ταχυκαρδία, σφίξιμο και μια γεύση πικρίας. Όταν συμβαίνει αυτό, το μυαλό μας γεμίζει από αρνητικές σκέψεις και έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζει την διάθεση μας, την καθημερινότητα μας και την ηρεμία μας. Ζούμε κάτι πρωτόγνωρο, το οποίο έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας καθώς είχαμε μάθει να ζούμε σε γρήγορους ρυθμούς. Τώρα όσο βρισκόμαστε στο σπίτι, σκεφτόμαστε όλο και πιο πολύ κάποια πράγματα θετικά και αρνητικά. Νιώθουμε λιγότερο παραγωγικοί αλλά ανησυχούμε και για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αυτό που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό είναι κάτι πέρα από τις δικές μας δυνάμεις αλλά αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το μυαλό μας και την ηρεμίας μας. Σημασία λοιπόν δεν έχει τι περνάμε αλλά πως μπορούμε να το διαχειριστούμε. Πως μπορούμε να μετατρέψουμε την αρνητική μας διάθεση και τη σύγχυση μας σε κάτι όμορφο. Και τι πιο όμορφο από το να προσφέρεις στον εαυτό σου την ηρεμία σου. Ας δούμε λοιπόν κάποιους κανόνες ηρεμίας που θα σε βοηθήσουν στην καθημερινότητα σου.

  1. Δεν χρειάζεται να δίνεις εξηγήσεις.
Καθώς προσπαθείς να πάρεις θέση σε κάποια πράγματα και να εξηγήσεις τη θέση σου σε κάποιον που πρακτικά δεν ακούει τι λες, πολύ απλά χάνεις τα λόγια σου, τον χρόνο σου αλλά και την ηρεμία σου.

      2. Δεν χρειάζεται να διαμαρτύρεσαι.

Με κανέναν τρόπο δεν θα μπορέσεις να αλλάξεις μια άσχημη κατάσταση εάν διαμαρτύρεσαι και γκρινιάζεις. Αντίθετα χαλάς τη διάθεση σου, τον εαυτό σου και έτσι δίνεις μεγαλύτερες διαστάσεις στο πρόβλημα. Εστίασε απλά στο τι μπορείς να κάνεις εσύ για να διορθώσεις την κατάσταση χωρίς εκνευρισμό και γκρίνια. 

      3. Προσπάθησε να αποφεύγεις τις διαφωνίες.

Οι άσκοπες διαφωνίες είναι ο μεγαλύτερος κλέφτης της ηρεμίας σου. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι με την άποψη σου αλλά ούτε και να την αποδέχονται. Μείνε μακριά από αντιπαραθέσεις και άσκοπες διαφωνίες που θα σε οδηγήσουν σε θυμό, στεναχώρια και πικρία. 

     4. Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά.

Μην δίνεις σημασία σε χαρακτηρισμούς και ταμπέλες. Όταν κάποιος εκφράζει την άποψη του δεν χαρακτηρίζει εσένα αλλά τον ίδιο. Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά και μην αφήνεις να σε επηρεάζουν τα λόγια κάποιου που έχει σκοπό να σε επηρεάσει με αυτά που σου λέει. Εσύ μόνο ξέρεις ποιος είσαι. Επομένως αν αφήνεις σχόλια και χαρακτηρισμούς να σε επηρεάζουν έτσι χαλάς την ηρεμία σου και τη διάθεση σου.

      5. Προσπάθησε να μην κρατάς μέσα σου αρνητισμό και στεναχώρια.

Όταν εσωτερικεύεις αρνητικά συναισθήματα, στην ουσία δηλητηριάζεις τον εαυτό σου και του στερείς την ηρεμία και γαλήνη που του χρειάζεται. Φρόντισε τον εαυτό σου, αγάπησε τον και εστίασε στα θετικά που σου συμβαίνουν και στα καλά.



Ελευθερία Μπουρδούβαλη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος, MBPpS


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιορίζοντας τις αρνητικές σκέψεις και την υπερανάλυση

Οι ασταμάτητες σκέψεις με τη μορφή των γρήγορα εναλλασσόμενων, επαναλαμβανόμενων μοτίβων και της υπερανάλυσης γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα του άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκεστε σε μια θέση ανησυχίας ή σε μία κατάσταση  άγχους , ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άλλων τύπων ψυχικών διαταραχών. Η υπερανάλυση των σκέψεων σας μπορεί να χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες σκέψεις προηγούμενων γεγονότων που σας έχουν δημιουργήσει άγχος ή θλίψη, μπορεί όμως και να δηλώνουν τις ανησυχίες σας σχετικά με την εξέλιξη μελλοντικών καταστάσεων. Είναι μία σειρά σκέψεων που τις έχετε μεγαλοποιήσει και που σας καταναλώνουν τον πολύτιμο χρόνο σας χωρίς να έχουν συχνά καμία λογική βάση. Ίσως μοιάζουν κάπως έτσι:  Πάντα ξεχνάω τι πρέπει να κάνω, είμαι τόσο ηλίθιος! Αν δεν θυμάμαι όλες τις εκκρεμότητες που έχω, θα με απολύσουν. Δεν ξέρω τι θα κάνω αν συμβεί αυτό.... Θα έπρεπε να είχ

Online συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία μέσω Ίντερνετ βοηθά αποτελεσματικά. Δεν χρειάζεται άμεση επαφή του πελάτη με τον ψυχολόγο στο γραφείο του. Μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν αδιανόητο για τους ειδικούς. Κι όμως, η   διαδικτυακή ψυχοθεραπεία, κατά την οποία ασθενής και ψυχολόγος επικοινωνούν μέσω του υπολογιστή, έχει αποτελέσματα, όπως βεβαιώνει μια μελέτη. Το κόστος της ψυχοθεραπείας online είναι, επίσης, μειωμένο λόγω των μειωμένων λειτουργικών εξόδων της. Δημοσιεύθηκε μελέτη στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet, που δείχνει ότι η εξαποστάσεως ψυχοθεραπεία είναι απολύτως λειτουργική. Αφορά τη μέθοδο της γνωστικής ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στη μελέτη πήραν μέρος 297 ασθενείς. Οι 149 ακολούθησαν θεραπεία online μέσω του διαδικτύου και οι υπόλοιποι 148 παραδοσιακές μεθόδους στο χώρο του ψυχολόγου. Μετά από τέσσερις μήνες, το 38% των ασθενών που ακολούθησαν τη θεραπεία με ενδιάμεσο τον υπολογιστή δήλωσαν σημαντική βελτίωση. Στην άλλη ομάδα θετικά αποτελέσματα δήλωσ

Κορονοϊός: Πως μιλάμε και στηρίζουμε ψυχολογικά τα παιδιά μας;

Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι λοιπόν καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού έχει προκαλέσει συναισθήματα ανησυχίας και φόβου. Ωστόσο, όλοι εμείς, προβληματιζόμαστε για το πως πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για όλο αυτό που συμβαίνει.  Η καλή ψυχολογία είναι σύμμαχος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.   Το σημαντικότερο από όλα είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας χρησιμοποιώντας την απλή λογική και αναζητώντας σωστή και έγκυρη ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας και φορείς, υπηρεσίες που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Δείχνουμε υπευθυνότητα απέναντι στα παιδιά μας, αλλά και τους γύρω μας. Παραμένουμε αισιόδοξοι και ακολουθούμε τις οδηγίες που ισχύουν για όλους. Τι χρειάζεται να αποφύγουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό: 1. Αποφεύγουμε να αποδίδουμε ευθύνες σε κάποιον άλλον όπως για παράδειγμα << Η Άννα δεν πρόσεχε και κόλλησε και αν κολλήσει κάποιος δικός της θα φταίει εκείνη>>. 2. Περιορίστε την έκθεση των παιδιών σε εικόνες και αφηγήσεις πο