Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμβουλές που καλλιεργούν τη συναισθηματική ανθεκτικότητα


Ο άνθρωπος έχει την έμφυτη τάση να προσαρμόζεται στις ανάγκες της πραγματικότητας, αναθεωρώντας τη σκέψη του και τον προσανατολισμό της ζωής του γενικότερα, σύμφωνα με τους Ellis & Yeager. Αυτό που βιώνουμε σήμερα, είναι πρωτόγνωρο που μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά συγχρόνως είναι και μια πρόκληση για όλους εμάς. Οι εμπειρίες που βιώνουμε αυτήν την εποχή σίγουρα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας και τη νοοτροπία μας. Οι προκλήσεις γενικά μας κάνουν πιο δυνατούς ιδίως όταν εστιάζουμε στην συναισθηματική μας κατάσταση και όταν προσπαθούμε καθημερινά να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με διάφορους τρόπους και το κυριότερο αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μας.

  • Εξετάζουμε λοιπόν σε τι δίνουμε σημασία γύρω μας και πως επηρεάζει τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, την ευημερία μας και αν μας προκαλεί εξαιρετικό άγχος. Άρα εστιάζουμε σε συγκεκριμένα πράγματα όπως για παράδειγμα σε ανθρώπους ή περιστάσεις όπου μας κάνουν να νιώθουμε ευγνώμων, χαρά, ηρεμία, γαλήνη κλπ. Θα μπορούσε να είναι κάτι απλό όπως ένα βιβλίο, ένα αγαπημένο αντικείμενο, ένας φίλος ή οικογένειά σου. Στη συνέχεια παρατήρησε πως σε κάνει να νιώθεις όταν σκέφτεσαι κάτι θετικό. Εστίασε στο πόσο προνομιούχος/α είσαι αυτή τη στιγμή. Σκέψου εκείνους που είναι λιγότερο προνομιούχοι από εσένα. Εστίασε στα θετικά πράγματα που σε περιβάλλουν και παρατήρησε πως σε κάνουν να σε αισθάνεσαι. 

  • Να εστιάζουμε στο εδώ και στο τώρα. Χωρίς να γεμίζουμε το μυαλό μας με αρνητικές σκέψεις και φόβο για το μέλλον αλλά ούτε να εστιάζουμε σε όσα αρνητικά πράγματα μας συνέβησαν στο παρελθόν. Όταν λοιπόν ανατρέχουμε στο παρελθόν και σκεφτόμαστε άσχημες εμπειρίες και καταστάσεις αυτομάτως γεμίζουμε με άγχος και έτσι εμποδίζουμε τον εαυτό μας από το να απολαύσει μια ήρεμη και ήσυχη στιγμή. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τις αγχωτικές σκέψεις και το άγχος γενικότερα με το να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής. Έτσι οι αγχωτικές σκέψεις θα περνάνε χωρίς να μας επηρεάζουν. 

  • Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να νιώθουμε πράγματα που δεν επιθυμούμε. Μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε όσα νιώθουμε και να τα οριοθετήσουμε όπως επιθυμούμε. Όταν όμως βιώνουμε συναισθήματα που επιμένουν τότε τα αξιολογούμε, δεν τα θάβουμε αλλά τα αναγνωρίζουμε, τα αποδεχόμαστε και προσπαθούμε να απελευθερώσουμε αυτή την ενέργεια που έχουν. Είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε κατάσταση μόνο όταν μέσα μας έχουμε έρθει σε μια συναισθηματική ισορροπία και έχουμε κάνει τον απολογισμό μας. Η αυστηρή κριτική που κάνουμε στον εαυτό μας, πολλές φορές μας παγιδεύει και μας αποδυναμώνει και δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα μια συναισθηματική ισορροπία. Με συμπόνια και κατανόηση να φέρεσαι στον εαυτό σου και έτσι θα μπορείς να δίνεις ξεκάθαρες λύσεις στη ζωή σου. 

  • Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις που αναδύονται στο κεφάλι μας τυχαία, εκτός από τις σύντομες περιόδους έντονης συγκέντρωσης ή εστίασης. Κατά μέσο όρο, σκεφτόμαστε 35-48 σκέψεις το λεπτό! Είναι όλες αυτές οι σκέψεις που γεννιούνται στο κεφάλι μας η απόλυτη αλήθεια; Όχι! Ειδικά όχι οι σκέψεις που είναι αγχωτικές. Αναγνώρισε πότε μια αγχωτική σκέψη ανταποκρίνεται σε ένα πραγματικό πρόβλημα και πότε σε ένα υποθετικό.
    Αν είναι πραγματικό το πρόβλημα (π.χ. τα παιδιά μου δεν έχουν σχολείο, είναι σπίτι και χρειάζομαι λίγο χρόνο για εμένα) , βρες ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και κάνε κάτι για να το λύσεις. Αν όμως είναι υποθετικό (π.χ. αν οι δικοί μου προσβληθούν από τον κορωνοϊό και πεθάνουν;») εξέτασε τις σκέψεις που σου αναδύονται με κατανόηση, παρατήρησε πώς σε κάνουν να αισθάνεσαι, παρατήρησε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σου και πως αποστραγγίζουν την ενέργειά σου.
    Παρατήρησε τις στρεσογόνες σκέψεις σου, άφησε τες να φύγουν (ανάβαλε τες μέχρι και αν έρθει ποτέ η στιγμή που θα είναι πραγματικό πρόβλημα για να ανησυχήσεις) και στρέψε την προσοχή σου αλλού, συγκεντρώσου σε κάτι που είναι σημαντικό στο εδώ και τώρα.
  • Να θυμάσαι πως για κάθε κατάσταση που βιώνεις υπάρχουν αυτές οι τρεις επιλογές:
Τι μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις εσύ την κατάσταση;
Θα μπορούσες να εξαιρέσεις τον εαυτό σου από αυτή την κατάσταση;
Αποδέξου απλά αυτό που συμβαίνει αφού είναι πέρα από τις δικές σου δυνάμεις. 
  • Μέσα στην καθημερινότητα σου προσπάθησε να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα γεμάτο από δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και σε γεμίζουν ενέργεια. Δεν χρειάζεται όσα κάνεις να είναι δημιουργικά αρκεί να σου προσφέρουν ηρεμία και προσωπική ευχαρίστηση.
  • Ελάτε κοντά με τους δικούς σας ανθρώπους, μοιραστείτε ιστορίες, εμπειρίες, ιδέες, γελάστε και εκμεταλλευτείτε όσο χρόνο έχετε για σας και όσους αγαπάτε. 


Η ανθεκτικότητα είναι ένας τρόπος σκέψης και ζωής που μας δίνει την ευελιξία να διαχειριζόμαστε την αλλαγή, τις αντιξοότητες, να αλλάζουμε, να προσαρμοζόμαστε.



Ελευθερία Μπουρδούβαλη MBPpS
Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο τροχός των συναισθημάτων

🔷️ Feelings wheel!  Το συναίσθημα είναι μία ευχάριστη ή δυσάρεστη ψυχική κατάσταση, που προκύπτει ως επακόλουθο κάποιου γεγονότος ή εμπειρίας και συνοδεύεται από ορισμένες μεταβολές στις λειτουργίες του οργανισμού του ατόμου. Ο τρόπος που αισθανόμαστε, αντικατοπτρίζει το είδος των σχέσεων μας με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Η αναγνώριση, η κατανόηση και η αυθόρμητη εκδήλωση των συναισθημάτων μας δεν αποτελεί πάντα μια εύκολη διαδικασία. Ωστόσο όταν το επιτυγχάνουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας και να μοιραζόμαστε τον εαυτό μας με τους άλλους. Τα συναισθήματα μας αποτελούν τον καθρέφτη της ψυχής μας και χρωματίζουν την πορεία της ζωής μας. Ο παρακάτω τροχός συναισθημάτων μας βοηθά να αναλύσουμε λίγο περισσότερο το τι αισθανόμαστε με απώτερο στόχο να το κατανοήσουμε πλήρως! Ξεκινάμε από το κέντρο του κύκλου προς τα έξω, επιλέγοντας  τα κομμάτια που εκφράζουν καλύτερα αυτό που νιώθουμε! Σαν συνέχε...

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο εαυτός μου;

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο εαυτός μου; -Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή το καλοκαίρι.       Η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά, οι διακοπές έχουν ξεκινήσει ήδη για πολλούς από εμάς και γεγονότα όπως κοινωνικές εκδηλώσεις του τύπου γάμοι, βαφτίσια, αποφοιτήσεις, υπαίθρια μπάρμπεκιου αλλά και οι ανέμελες βόλτες με φίλους έχουν ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού. Έχεις την εντύπωση πως ο κόσμος περιμένει από σένα να είσαι ευτυχισμένος-η την περίοδο του καλοκαιριού, να χαμογελάς, να δείχνεις ανέμελος-η αλλά και ευδιάθετος-η. Παρ’ όλα αυτά εσύ αισθάνεσαι κακόκεφος-η, εκνευρισμό, μελαγχολία, να θέλεις να απομονωθείς, καταθλιπτική διάθεση αλλά και αρνητικές σκέψεις τριβελίζουν το μυαλό σου!       Αγαπητοί μου αναγνώστες, να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω που αισθάνονται ότι και εσείς. Συγκεκριμένα, όταν φεύγει η άνοιξη και μπαίνει το καλοκαίρι αυξάνονται πιο πολύ τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής η οποία...

Αγχώδεις διαταραχές- Διαταραχή Πανικού.

     Όλοι μας, κατά καιρούς αισθανόμαστε λιγάκι ανήσυχοι, αγχωμένοι και πιεσμένοι. Οι διάφορες και καθημερινές προκλήσεις, όπως οι πιέσεις στο χώρο της δουλειάς, το απαιτητικό και πιεσμένο πρόγραμμα, μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε μια αίσθηση αδυναμίας, ανησυχίας αλλά και φόβου. Αν αυτές οι ανησυχίες είναι έντονες και παρατεταμένες, χωρίς να υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος τότε έχουμε να κάνουμε με κάποια Αγχώδη διαταραχή. Οι Αγχώδεις διαταραχές, όπως φαίνεται και από το όνομα τους είναι διαταραχές όπου το κυρίαρχο συναίσθημα είναι το άγχος. Ας δούμε παρακάτω τι χαρακτηρίζουμε άγχος.    Άγχος χαρακτηρίζουμε μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που συνοδεύεται από ψυχοφυσιολογικές αλλαγές σαν απάντηση σε προσδοκώμενο κίνδυνο ή απειλή. Σε αντίθεση με τον φυσιολογικό φόβο, στο άγχος ο κίνδυνος έχει ενδοψυχική προέλευση, όπως για παράδειγμα ασυνείδητη τραυματική μνήμη ή ανεπίγνωστη σύγκρουση. Ο άνθρωπος όταν βιώνει φυσιολογικές αλλαγές, εκδηλώνει ορισμ...