Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμβουλές που καλλιεργούν τη συναισθηματική ανθεκτικότητα


Ο άνθρωπος έχει την έμφυτη τάση να προσαρμόζεται στις ανάγκες της πραγματικότητας, αναθεωρώντας τη σκέψη του και τον προσανατολισμό της ζωής του γενικότερα, σύμφωνα με τους Ellis & Yeager. Αυτό που βιώνουμε σήμερα, είναι πρωτόγνωρο που μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά συγχρόνως είναι και μια πρόκληση για όλους εμάς. Οι εμπειρίες που βιώνουμε αυτήν την εποχή σίγουρα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας και τη νοοτροπία μας. Οι προκλήσεις γενικά μας κάνουν πιο δυνατούς ιδίως όταν εστιάζουμε στην συναισθηματική μας κατάσταση και όταν προσπαθούμε καθημερινά να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με διάφορους τρόπους και το κυριότερο αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μας.

  • Εξετάζουμε λοιπόν σε τι δίνουμε σημασία γύρω μας και πως επηρεάζει τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, την ευημερία μας και αν μας προκαλεί εξαιρετικό άγχος. Άρα εστιάζουμε σε συγκεκριμένα πράγματα όπως για παράδειγμα σε ανθρώπους ή περιστάσεις όπου μας κάνουν να νιώθουμε ευγνώμων, χαρά, ηρεμία, γαλήνη κλπ. Θα μπορούσε να είναι κάτι απλό όπως ένα βιβλίο, ένα αγαπημένο αντικείμενο, ένας φίλος ή οικογένειά σου. Στη συνέχεια παρατήρησε πως σε κάνει να νιώθεις όταν σκέφτεσαι κάτι θετικό. Εστίασε στο πόσο προνομιούχος/α είσαι αυτή τη στιγμή. Σκέψου εκείνους που είναι λιγότερο προνομιούχοι από εσένα. Εστίασε στα θετικά πράγματα που σε περιβάλλουν και παρατήρησε πως σε κάνουν να σε αισθάνεσαι. 

  • Να εστιάζουμε στο εδώ και στο τώρα. Χωρίς να γεμίζουμε το μυαλό μας με αρνητικές σκέψεις και φόβο για το μέλλον αλλά ούτε να εστιάζουμε σε όσα αρνητικά πράγματα μας συνέβησαν στο παρελθόν. Όταν λοιπόν ανατρέχουμε στο παρελθόν και σκεφτόμαστε άσχημες εμπειρίες και καταστάσεις αυτομάτως γεμίζουμε με άγχος και έτσι εμποδίζουμε τον εαυτό μας από το να απολαύσει μια ήρεμη και ήσυχη στιγμή. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τις αγχωτικές σκέψεις και το άγχος γενικότερα με το να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής. Έτσι οι αγχωτικές σκέψεις θα περνάνε χωρίς να μας επηρεάζουν. 

  • Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να νιώθουμε πράγματα που δεν επιθυμούμε. Μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε όσα νιώθουμε και να τα οριοθετήσουμε όπως επιθυμούμε. Όταν όμως βιώνουμε συναισθήματα που επιμένουν τότε τα αξιολογούμε, δεν τα θάβουμε αλλά τα αναγνωρίζουμε, τα αποδεχόμαστε και προσπαθούμε να απελευθερώσουμε αυτή την ενέργεια που έχουν. Είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε κατάσταση μόνο όταν μέσα μας έχουμε έρθει σε μια συναισθηματική ισορροπία και έχουμε κάνει τον απολογισμό μας. Η αυστηρή κριτική που κάνουμε στον εαυτό μας, πολλές φορές μας παγιδεύει και μας αποδυναμώνει και δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα μια συναισθηματική ισορροπία. Με συμπόνια και κατανόηση να φέρεσαι στον εαυτό σου και έτσι θα μπορείς να δίνεις ξεκάθαρες λύσεις στη ζωή σου. 

  • Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις που αναδύονται στο κεφάλι μας τυχαία, εκτός από τις σύντομες περιόδους έντονης συγκέντρωσης ή εστίασης. Κατά μέσο όρο, σκεφτόμαστε 35-48 σκέψεις το λεπτό! Είναι όλες αυτές οι σκέψεις που γεννιούνται στο κεφάλι μας η απόλυτη αλήθεια; Όχι! Ειδικά όχι οι σκέψεις που είναι αγχωτικές. Αναγνώρισε πότε μια αγχωτική σκέψη ανταποκρίνεται σε ένα πραγματικό πρόβλημα και πότε σε ένα υποθετικό.
    Αν είναι πραγματικό το πρόβλημα (π.χ. τα παιδιά μου δεν έχουν σχολείο, είναι σπίτι και χρειάζομαι λίγο χρόνο για εμένα) , βρες ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και κάνε κάτι για να το λύσεις. Αν όμως είναι υποθετικό (π.χ. αν οι δικοί μου προσβληθούν από τον κορωνοϊό και πεθάνουν;») εξέτασε τις σκέψεις που σου αναδύονται με κατανόηση, παρατήρησε πώς σε κάνουν να αισθάνεσαι, παρατήρησε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σου και πως αποστραγγίζουν την ενέργειά σου.
    Παρατήρησε τις στρεσογόνες σκέψεις σου, άφησε τες να φύγουν (ανάβαλε τες μέχρι και αν έρθει ποτέ η στιγμή που θα είναι πραγματικό πρόβλημα για να ανησυχήσεις) και στρέψε την προσοχή σου αλλού, συγκεντρώσου σε κάτι που είναι σημαντικό στο εδώ και τώρα.
  • Να θυμάσαι πως για κάθε κατάσταση που βιώνεις υπάρχουν αυτές οι τρεις επιλογές:
Τι μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις εσύ την κατάσταση;
Θα μπορούσες να εξαιρέσεις τον εαυτό σου από αυτή την κατάσταση;
Αποδέξου απλά αυτό που συμβαίνει αφού είναι πέρα από τις δικές σου δυνάμεις. 
  • Μέσα στην καθημερινότητα σου προσπάθησε να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα γεμάτο από δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και σε γεμίζουν ενέργεια. Δεν χρειάζεται όσα κάνεις να είναι δημιουργικά αρκεί να σου προσφέρουν ηρεμία και προσωπική ευχαρίστηση.
  • Ελάτε κοντά με τους δικούς σας ανθρώπους, μοιραστείτε ιστορίες, εμπειρίες, ιδέες, γελάστε και εκμεταλλευτείτε όσο χρόνο έχετε για σας και όσους αγαπάτε. 


Η ανθεκτικότητα είναι ένας τρόπος σκέψης και ζωής που μας δίνει την ευελιξία να διαχειριζόμαστε την αλλαγή, τις αντιξοότητες, να αλλάζουμε, να προσαρμοζόμαστε.



Ελευθερία Μπουρδούβαλη MBPpS
Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιορίζοντας τις αρνητικές σκέψεις και την υπερανάλυση

Οι ασταμάτητες σκέψεις με τη μορφή των γρήγορα εναλλασσόμενων, επαναλαμβανόμενων μοτίβων και της υπερανάλυσης γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα του άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκεστε σε μια θέση ανησυχίας ή σε μία κατάσταση  άγχους , ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άλλων τύπων ψυχικών διαταραχών. Η υπερανάλυση των σκέψεων σας μπορεί να χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες σκέψεις προηγούμενων γεγονότων που σας έχουν δημιουργήσει άγχος ή θλίψη, μπορεί όμως και να δηλώνουν τις ανησυχίες σας σχετικά με την εξέλιξη μελλοντικών καταστάσεων. Είναι μία σειρά σκέψεων που τις έχετε μεγαλοποιήσει και που σας καταναλώνουν τον πολύτιμο χρόνο σας χωρίς να έχουν συχνά καμία λογική βάση. Ίσως μοιάζουν κάπως έτσι:  Πάντα ξεχνάω τι πρέπει να κάνω, είμαι τόσο ηλίθιος! Αν δεν θυμάμαι όλες τις εκκρεμότητες που έχω, θα με απολύσουν. Δεν ξέρω τι θα κάνω αν συμβεί αυτό.... Θα έπρεπε να είχ

Online συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία μέσω Ίντερνετ βοηθά αποτελεσματικά. Δεν χρειάζεται άμεση επαφή του πελάτη με τον ψυχολόγο στο γραφείο του. Μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν αδιανόητο για τους ειδικούς. Κι όμως, η   διαδικτυακή ψυχοθεραπεία, κατά την οποία ασθενής και ψυχολόγος επικοινωνούν μέσω του υπολογιστή, έχει αποτελέσματα, όπως βεβαιώνει μια μελέτη. Το κόστος της ψυχοθεραπείας online είναι, επίσης, μειωμένο λόγω των μειωμένων λειτουργικών εξόδων της. Δημοσιεύθηκε μελέτη στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet, που δείχνει ότι η εξαποστάσεως ψυχοθεραπεία είναι απολύτως λειτουργική. Αφορά τη μέθοδο της γνωστικής ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στη μελέτη πήραν μέρος 297 ασθενείς. Οι 149 ακολούθησαν θεραπεία online μέσω του διαδικτύου και οι υπόλοιποι 148 παραδοσιακές μεθόδους στο χώρο του ψυχολόγου. Μετά από τέσσερις μήνες, το 38% των ασθενών που ακολούθησαν τη θεραπεία με ενδιάμεσο τον υπολογιστή δήλωσαν σημαντική βελτίωση. Στην άλλη ομάδα θετικά αποτελέσματα δήλωσ

Κορονοϊός: Πως μιλάμε και στηρίζουμε ψυχολογικά τα παιδιά μας;

Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι λοιπόν καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού έχει προκαλέσει συναισθήματα ανησυχίας και φόβου. Ωστόσο, όλοι εμείς, προβληματιζόμαστε για το πως πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για όλο αυτό που συμβαίνει.  Η καλή ψυχολογία είναι σύμμαχος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.   Το σημαντικότερο από όλα είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας χρησιμοποιώντας την απλή λογική και αναζητώντας σωστή και έγκυρη ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας και φορείς, υπηρεσίες που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Δείχνουμε υπευθυνότητα απέναντι στα παιδιά μας, αλλά και τους γύρω μας. Παραμένουμε αισιόδοξοι και ακολουθούμε τις οδηγίες που ισχύουν για όλους. Τι χρειάζεται να αποφύγουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό: 1. Αποφεύγουμε να αποδίδουμε ευθύνες σε κάποιον άλλον όπως για παράδειγμα << Η Άννα δεν πρόσεχε και κόλλησε και αν κολλήσει κάποιος δικός της θα φταίει εκείνη>>. 2. Περιορίστε την έκθεση των παιδιών σε εικόνες και αφηγήσεις πο