Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί να πάω σε έναν ψυχολόγο;



Πολλοί πιστεύουν ότι ο ψυχολόγος είναι «για τους τρελούς».. Γιατί να πάω σε ψυχολόγο, έχω πρόβλημα, είμαι τρελός;;;; Και γιατί να μιλήσω σε έναν άγνωστο και όχι στους φίλους μου;; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι ο ψυχολόγος έχει μελετήσει την επιστήμη της ψυχολογίας δηλαδή τη συμπεριφορά, το συναίσθημα και τη σκέψη του ανθρώπου και έχει εκπαιδευτεί στο να ακούει προσεκτικά το θεραπευόμενο και με τις κατάλληλες τεχνικές που χρησιμοποιεί να τον βοηθήσει να γνωρίσει περισσότερο τον εαυτό του και να διαχειρίζεται με τον κατάλληλο τρόπο τις δυσκολίες που του παρουσιάζονται.
Και ποιος είναι ο ρόλος του ψυχολόγου;

Ο ψυχολόγος είναι παρών σε αυτό που βιώνει ο θεραπευόμενος εκείνη τη στιγμή και μέσω της συζήτησης τον βοηθάει να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του και να δει από όλες τις πλευρές αυτό που τον απασχολεί. Ο ειδικός ψυχικής υγείας επομένως μπορεί να βοηθήσει κάποιον με κατάθλιψη ή με ψύχωση αλλά και κάποιον που μόλις έχασε τη δουλειά του και νιώθει αδιέξοδο, κάποιον που πήρε διαζύγιο και δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί, κάποιον που βιώνει έντονο άγχος στην καθημερινότητα.
Ποια είναι λοιπόν η στιγμή που έχω ανάγκη τον ψυχολόγο;

Η στιγμή που νιώθω ότι δεν με καταλαβαίνει κανείς, ότι βρίσκομαι σε αδιέξοδο και δεν ξέρω τι να κάνω, ότι έντονα συναισθήματα με κατακλύζουν και δεν μπορώ να πάρω κάποιες αποφάσεις, η στιγμή που θέλω να αλλάξω κάτι στη ζωή μου, να κάνω την καθημερινότητά μου πιο όμορφη και να λειτουργώ με βάση αυτό που είμαι, τις επιθυμίες και τα όνειρά μου.
Ακόμη είναι σημαντικό να αναφερθεί η διαφορά του ψυχολόγου από τον ψυχίατρο.

Ο ψυχίατρος είναι γιατρός και μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, ενώ ο ψυχολόγος έχει σπουδάσει την επιστήμη της ψυχολογίας. Όσον αφορά την ψυχοθεραπεία, όποιος ειδικός ψυχικής υγείας έχει λάβει εκπαίδευση μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του ψυχοθεραπευτή. Η μέθοδος που ακολουθεί ο κάθε θεραπευτής σχετίζεται με την εκπαίδευσή του.

Υπάρχουν λοιπόν διάφορα είδη ψυχοθεραπείας όπως η ψυχανάλυση, η γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση, η συστημική, η υπαρξιακή, η προσωποκεντρική, το ψυχόδραμα, η δραματοθεραπεία, η θεραπεία μέσω τέχνης κ.α. Ακόμη η θεραπεία διαχωρίζεται σε διάφορα είδη και με βάση τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν στη συνεδρία όπως ατομική, ομαδική, θεραπεία ζεύγους και οικογενειακή θεραπεία.

Όλες έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν τον άνθρωπο στην αυτογνωσία και στην καλυτέρευση της καθημερινής του ζωής, είτε δίνοντας έμφαση στα παιδικά βιώματα ή στο παρόν, είτε εστιάζοντας στις σκέψεις ή το συναίσθημα, είτε στην εξερεύνηση του νοήματος της ζωής.

Συμπερασματικά, καλό είναι λοιπόν ο καθένας να επιλέγει το θεραπευτή με τη μέθοδο προσέγγισης που του ταιριάζει περισσότερο. Μην ξεχνάμε όμως ότι όλες οι μέθοδοι στοχεύουν στο ίδιο αποτέλεσμα, την ψυχική υγεία του θεραπευόμενου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιορίζοντας τις αρνητικές σκέψεις και την υπερανάλυση

Οι ασταμάτητες σκέψεις με τη μορφή των γρήγορα εναλλασσόμενων, επαναλαμβανόμενων μοτίβων και της υπερανάλυσης γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα του άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκεστε σε μια θέση ανησυχίας ή σε μία κατάσταση  άγχους , ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άλλων τύπων ψυχικών διαταραχών. Η υπερανάλυση των σκέψεων σας μπορεί να χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες σκέψεις προηγούμενων γεγονότων που σας έχουν δημιουργήσει άγχος ή θλίψη, μπορεί όμως και να δηλώνουν τις ανησυχίες σας σχετικά με την εξέλιξη μελλοντικών καταστάσεων. Είναι μία σειρά σκέψεων που τις έχετε μεγαλοποιήσει και που σας καταναλώνουν τον πολύτιμο χρόνο σας χωρίς να έχουν συχνά καμία λογική βάση. Ίσως μοιάζουν κάπως έτσι:  Πάντα ξεχνάω τι πρέπει να κάνω, είμαι τόσο ηλίθιος! Αν δεν θυμάμαι όλες τις εκκρεμότητες που έχω, θα με απολύσουν. Δεν ξέρω τι θα κάνω αν συμβεί αυτό.... Θα έπρεπε να είχ

Online συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία μέσω Ίντερνετ βοηθά αποτελεσματικά. Δεν χρειάζεται άμεση επαφή του πελάτη με τον ψυχολόγο στο γραφείο του. Μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν αδιανόητο για τους ειδικούς. Κι όμως, η   διαδικτυακή ψυχοθεραπεία, κατά την οποία ασθενής και ψυχολόγος επικοινωνούν μέσω του υπολογιστή, έχει αποτελέσματα, όπως βεβαιώνει μια μελέτη. Το κόστος της ψυχοθεραπείας online είναι, επίσης, μειωμένο λόγω των μειωμένων λειτουργικών εξόδων της. Δημοσιεύθηκε μελέτη στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet, που δείχνει ότι η εξαποστάσεως ψυχοθεραπεία είναι απολύτως λειτουργική. Αφορά τη μέθοδο της γνωστικής ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στη μελέτη πήραν μέρος 297 ασθενείς. Οι 149 ακολούθησαν θεραπεία online μέσω του διαδικτύου και οι υπόλοιποι 148 παραδοσιακές μεθόδους στο χώρο του ψυχολόγου. Μετά από τέσσερις μήνες, το 38% των ασθενών που ακολούθησαν τη θεραπεία με ενδιάμεσο τον υπολογιστή δήλωσαν σημαντική βελτίωση. Στην άλλη ομάδα θετικά αποτελέσματα δήλωσ

Κορονοϊός: Πως μιλάμε και στηρίζουμε ψυχολογικά τα παιδιά μας;

Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι λοιπόν καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού έχει προκαλέσει συναισθήματα ανησυχίας και φόβου. Ωστόσο, όλοι εμείς, προβληματιζόμαστε για το πως πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για όλο αυτό που συμβαίνει.  Η καλή ψυχολογία είναι σύμμαχος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.   Το σημαντικότερο από όλα είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας χρησιμοποιώντας την απλή λογική και αναζητώντας σωστή και έγκυρη ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας και φορείς, υπηρεσίες που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Δείχνουμε υπευθυνότητα απέναντι στα παιδιά μας, αλλά και τους γύρω μας. Παραμένουμε αισιόδοξοι και ακολουθούμε τις οδηγίες που ισχύουν για όλους. Τι χρειάζεται να αποφύγουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό: 1. Αποφεύγουμε να αποδίδουμε ευθύνες σε κάποιον άλλον όπως για παράδειγμα << Η Άννα δεν πρόσεχε και κόλλησε και αν κολλήσει κάποιος δικός της θα φταίει εκείνη>>. 2. Περιορίστε την έκθεση των παιδιών σε εικόνες και αφηγήσεις πο