Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί να πάω σε έναν ψυχολόγο;



Πολλοί πιστεύουν ότι ο ψυχολόγος είναι «για τους τρελούς».. Γιατί να πάω σε ψυχολόγο, έχω πρόβλημα, είμαι τρελός;;;; Και γιατί να μιλήσω σε έναν άγνωστο και όχι στους φίλους μου;; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι ο ψυχολόγος έχει μελετήσει την επιστήμη της ψυχολογίας δηλαδή τη συμπεριφορά, το συναίσθημα και τη σκέψη του ανθρώπου και έχει εκπαιδευτεί στο να ακούει προσεκτικά το θεραπευόμενο και με τις κατάλληλες τεχνικές που χρησιμοποιεί να τον βοηθήσει να γνωρίσει περισσότερο τον εαυτό του και να διαχειρίζεται με τον κατάλληλο τρόπο τις δυσκολίες που του παρουσιάζονται.
Και ποιος είναι ο ρόλος του ψυχολόγου;

Ο ψυχολόγος είναι παρών σε αυτό που βιώνει ο θεραπευόμενος εκείνη τη στιγμή και μέσω της συζήτησης τον βοηθάει να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του και να δει από όλες τις πλευρές αυτό που τον απασχολεί. Ο ειδικός ψυχικής υγείας επομένως μπορεί να βοηθήσει κάποιον με κατάθλιψη ή με ψύχωση αλλά και κάποιον που μόλις έχασε τη δουλειά του και νιώθει αδιέξοδο, κάποιον που πήρε διαζύγιο και δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί, κάποιον που βιώνει έντονο άγχος στην καθημερινότητα.
Ποια είναι λοιπόν η στιγμή που έχω ανάγκη τον ψυχολόγο;

Η στιγμή που νιώθω ότι δεν με καταλαβαίνει κανείς, ότι βρίσκομαι σε αδιέξοδο και δεν ξέρω τι να κάνω, ότι έντονα συναισθήματα με κατακλύζουν και δεν μπορώ να πάρω κάποιες αποφάσεις, η στιγμή που θέλω να αλλάξω κάτι στη ζωή μου, να κάνω την καθημερινότητά μου πιο όμορφη και να λειτουργώ με βάση αυτό που είμαι, τις επιθυμίες και τα όνειρά μου.
Ακόμη είναι σημαντικό να αναφερθεί η διαφορά του ψυχολόγου από τον ψυχίατρο.

Ο ψυχίατρος είναι γιατρός και μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, ενώ ο ψυχολόγος έχει σπουδάσει την επιστήμη της ψυχολογίας. Όσον αφορά την ψυχοθεραπεία, όποιος ειδικός ψυχικής υγείας έχει λάβει εκπαίδευση μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του ψυχοθεραπευτή. Η μέθοδος που ακολουθεί ο κάθε θεραπευτής σχετίζεται με την εκπαίδευσή του.

Υπάρχουν λοιπόν διάφορα είδη ψυχοθεραπείας όπως η ψυχανάλυση, η γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση, η συστημική, η υπαρξιακή, η προσωποκεντρική, το ψυχόδραμα, η δραματοθεραπεία, η θεραπεία μέσω τέχνης κ.α. Ακόμη η θεραπεία διαχωρίζεται σε διάφορα είδη και με βάση τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν στη συνεδρία όπως ατομική, ομαδική, θεραπεία ζεύγους και οικογενειακή θεραπεία.

Όλες έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν τον άνθρωπο στην αυτογνωσία και στην καλυτέρευση της καθημερινής του ζωής, είτε δίνοντας έμφαση στα παιδικά βιώματα ή στο παρόν, είτε εστιάζοντας στις σκέψεις ή το συναίσθημα, είτε στην εξερεύνηση του νοήματος της ζωής.

Συμπερασματικά, καλό είναι λοιπόν ο καθένας να επιλέγει το θεραπευτή με τη μέθοδο προσέγγισης που του ταιριάζει περισσότερο. Μην ξεχνάμε όμως ότι όλες οι μέθοδοι στοχεύουν στο ίδιο αποτέλεσμα, την ψυχική υγεία του θεραπευόμενου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο τροχός των συναισθημάτων

🔷️ Feelings wheel!  Το συναίσθημα είναι μία ευχάριστη ή δυσάρεστη ψυχική κατάσταση, που προκύπτει ως επακόλουθο κάποιου γεγονότος ή εμπειρίας και συνοδεύεται από ορισμένες μεταβολές στις λειτουργίες του οργανισμού του ατόμου. Ο τρόπος που αισθανόμαστε, αντικατοπτρίζει το είδος των σχέσεων μας με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Η αναγνώριση, η κατανόηση και η αυθόρμητη εκδήλωση των συναισθημάτων μας δεν αποτελεί πάντα μια εύκολη διαδικασία. Ωστόσο όταν το επιτυγχάνουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας και να μοιραζόμαστε τον εαυτό μας με τους άλλους. Τα συναισθήματα μας αποτελούν τον καθρέφτη της ψυχής μας και χρωματίζουν την πορεία της ζωής μας. Ο παρακάτω τροχός συναισθημάτων μας βοηθά να αναλύσουμε λίγο περισσότερο το τι αισθανόμαστε με απώτερο στόχο να το κατανοήσουμε πλήρως! Ξεκινάμε από το κέντρο του κύκλου προς τα έξω, επιλέγοντας  τα κομμάτια που εκφράζουν καλύτερα αυτό που νιώθουμε! Σαν συνέχε...

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο εαυτός μου;

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο εαυτός μου; -Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή το καλοκαίρι.       Η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά, οι διακοπές έχουν ξεκινήσει ήδη για πολλούς από εμάς και γεγονότα όπως κοινωνικές εκδηλώσεις του τύπου γάμοι, βαφτίσια, αποφοιτήσεις, υπαίθρια μπάρμπεκιου αλλά και οι ανέμελες βόλτες με φίλους έχουν ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού. Έχεις την εντύπωση πως ο κόσμος περιμένει από σένα να είσαι ευτυχισμένος-η την περίοδο του καλοκαιριού, να χαμογελάς, να δείχνεις ανέμελος-η αλλά και ευδιάθετος-η. Παρ’ όλα αυτά εσύ αισθάνεσαι κακόκεφος-η, εκνευρισμό, μελαγχολία, να θέλεις να απομονωθείς, καταθλιπτική διάθεση αλλά και αρνητικές σκέψεις τριβελίζουν το μυαλό σου!       Αγαπητοί μου αναγνώστες, να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω που αισθάνονται ότι και εσείς. Συγκεκριμένα, όταν φεύγει η άνοιξη και μπαίνει το καλοκαίρι αυξάνονται πιο πολύ τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής η οποία...

Αγχώδεις διαταραχές- Διαταραχή Πανικού.

     Όλοι μας, κατά καιρούς αισθανόμαστε λιγάκι ανήσυχοι, αγχωμένοι και πιεσμένοι. Οι διάφορες και καθημερινές προκλήσεις, όπως οι πιέσεις στο χώρο της δουλειάς, το απαιτητικό και πιεσμένο πρόγραμμα, μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε μια αίσθηση αδυναμίας, ανησυχίας αλλά και φόβου. Αν αυτές οι ανησυχίες είναι έντονες και παρατεταμένες, χωρίς να υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος τότε έχουμε να κάνουμε με κάποια Αγχώδη διαταραχή. Οι Αγχώδεις διαταραχές, όπως φαίνεται και από το όνομα τους είναι διαταραχές όπου το κυρίαρχο συναίσθημα είναι το άγχος. Ας δούμε παρακάτω τι χαρακτηρίζουμε άγχος.    Άγχος χαρακτηρίζουμε μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που συνοδεύεται από ψυχοφυσιολογικές αλλαγές σαν απάντηση σε προσδοκώμενο κίνδυνο ή απειλή. Σε αντίθεση με τον φυσιολογικό φόβο, στο άγχος ο κίνδυνος έχει ενδοψυχική προέλευση, όπως για παράδειγμα ασυνείδητη τραυματική μνήμη ή ανεπίγνωστη σύγκρουση. Ο άνθρωπος όταν βιώνει φυσιολογικές αλλαγές, εκδηλώνει ορισμ...