Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το άγχος των πανελλήνιων και πως να το διαχειριστείς


Χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους λίγο πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Με τις Πανελλαδικές εξετάσεις να βρίσκονται προ των πυλών, το άγχος των μαθητών για την επίδοσή τους και για την επιτυχία τους κορυφώνεται. Κάθε μαθητής βιώνει το άγχος των εξετάσεων διαφορετικά. Αφενός, το ήπιο δημιουργικό άγχος τους κινητοποιεί να εντείνουν την προσπάθειά τους, να είναι παραγωγικοί και να αποδώσουν όταν έρθει η ώρα της εξέτασης. Αφετέρου, όταν οι μαθητές διακατέχονται από αρνητικές σκέψεις που ενεργοποιούνται από τον φόβο της αποτυχίας, την υπερβολική πίεση από την πλευρά των γονιών κ.λπ., το άγχος κλιμακώνεται. Πολλές φορές το άγχος των εξετάσεων μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία των μαθητών να ανταποκριθούν όπως θα ήθελαν στο απαιτητικό πρόγραμμα των Πανελληνίων.

Πώς εκδηλώνονται τα συμπτώματα άγχους;

Όταν οι έφηβοι διακατέχονται από άγχος, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουν είναι:

  • Αδυναμία συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα
  • Δυσκολία στη μελέτη και την απομνημόνευση
  • Ευερεθιστότητα, ευσυγκινησία, επιθετικότητα, θυμός, νευρικότητα
  • Μειωμένη όρεξη για φαγητό, δυσκολία στην πέψη
  • Άστατος ύπνος (αϋπνία, εφιάλτες)
  • Κρίσεις πανικού, ταχυκαρδία, δύσπνοια, ζάλη, τάση λιποθυμίας, πονοκέφαλος

Αποτελεσματικές συμβουλές για καταπολέμηση του άγχους των Πανελλαδικών εξετάσεων

Οργανώστε σωστά τον χώρο και τον χρόνο σας

Δημιουργήστε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα μελέτης (π.χ. 1 ώρα διάβασμα – 10 λεπτά διάλειμμα) που θα γίνεται σε οργανωμένο χώρο, χωρίς περισπασμούς (υπολογιστής, κινητό κ.λπ.). Θα είστε πιο παραγωγικοί και θα αποφύγετε τα εξαντλητικά ξενύχτια.

Φροντίστε τη διατροφή σας

Ξεκινήστε την ημέρα με ένα καλό πρωινό και καταναλώστε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, χυμούς, ζυμαρικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και πουλερικά. Δίνουν ενέργεια και συμβάλλουν στην ισορροπημένη πνευματική λειτουργία. Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα.

Μην παραλείπετε τη σωματική άσκηση 

Βελτιώνει τη διάθεση, εκτονώνει, οξυγονώνει τον εγκέφαλο και βοηθά στη μείωση του άγχους. Κάντε το αγαπημένο σας σπορ, βγείτε για περπάτημα, βάλτε μουσική και χορέψτε!

Αναπνεύστε συνειδητά

Οι βαθιές συνειδητές αναπνοές καθαρίζουν το μυαλό, χαλαρώνουν το σώμα και μειώνουν το άγχος. Κάντε έναν κύκλο αναπνοών μετρώντας ως το 10. Ξεκινήστε εισπνέοντας αργά από τη μύτη σε κάθε μονό αριθμό και εκπνεύστε σε κάθε ζυγό. Εφαρμόστε την τεχνική το βράδυ για έναν ήρεμο ύπνο και το πρωί για πλήρη συγκέντρωση.



Καλή επιτυχία! 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιορίζοντας τις αρνητικές σκέψεις και την υπερανάλυση

Οι ασταμάτητες σκέψεις με τη μορφή των γρήγορα εναλλασσόμενων, επαναλαμβανόμενων μοτίβων και της υπερανάλυσης γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα του άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκεστε σε μια θέση ανησυχίας ή σε μία κατάσταση  άγχους , ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άλλων τύπων ψυχικών διαταραχών. Η υπερανάλυση των σκέψεων σας μπορεί να χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες σκέψεις προηγούμενων γεγονότων που σας έχουν δημιουργήσει άγχος ή θλίψη, μπορεί όμως και να δηλώνουν τις ανησυχίες σας σχετικά με την εξέλιξη μελλοντικών καταστάσεων. Είναι μία σειρά σκέψεων που τις έχετε μεγαλοποιήσει και που σας καταναλώνουν τον πολύτιμο χρόνο σας χωρίς να έχουν συχνά καμία λογική βάση. Ίσως μοιάζουν κάπως έτσι:  Πάντα ξεχνάω τι πρέπει να κάνω, είμαι τόσο ηλίθιος! Αν δεν θυμάμαι όλες τις εκκρεμότητες που έχω, θα με απολύσουν. Δεν ξέρω τι θα κάνω αν συμβεί αυτό.... Θα έπρεπε να είχ

Online συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία μέσω Ίντερνετ βοηθά αποτελεσματικά. Δεν χρειάζεται άμεση επαφή του πελάτη με τον ψυχολόγο στο γραφείο του. Μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν αδιανόητο για τους ειδικούς. Κι όμως, η   διαδικτυακή ψυχοθεραπεία, κατά την οποία ασθενής και ψυχολόγος επικοινωνούν μέσω του υπολογιστή, έχει αποτελέσματα, όπως βεβαιώνει μια μελέτη. Το κόστος της ψυχοθεραπείας online είναι, επίσης, μειωμένο λόγω των μειωμένων λειτουργικών εξόδων της. Δημοσιεύθηκε μελέτη στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet, που δείχνει ότι η εξαποστάσεως ψυχοθεραπεία είναι απολύτως λειτουργική. Αφορά τη μέθοδο της γνωστικής ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στη μελέτη πήραν μέρος 297 ασθενείς. Οι 149 ακολούθησαν θεραπεία online μέσω του διαδικτύου και οι υπόλοιποι 148 παραδοσιακές μεθόδους στο χώρο του ψυχολόγου. Μετά από τέσσερις μήνες, το 38% των ασθενών που ακολούθησαν τη θεραπεία με ενδιάμεσο τον υπολογιστή δήλωσαν σημαντική βελτίωση. Στην άλλη ομάδα θετικά αποτελέσματα δήλωσ

Κορονοϊός: Πως μιλάμε και στηρίζουμε ψυχολογικά τα παιδιά μας;

Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι λοιπόν καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού έχει προκαλέσει συναισθήματα ανησυχίας και φόβου. Ωστόσο, όλοι εμείς, προβληματιζόμαστε για το πως πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για όλο αυτό που συμβαίνει.  Η καλή ψυχολογία είναι σύμμαχος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.   Το σημαντικότερο από όλα είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας χρησιμοποιώντας την απλή λογική και αναζητώντας σωστή και έγκυρη ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας και φορείς, υπηρεσίες που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Δείχνουμε υπευθυνότητα απέναντι στα παιδιά μας, αλλά και τους γύρω μας. Παραμένουμε αισιόδοξοι και ακολουθούμε τις οδηγίες που ισχύουν για όλους. Τι χρειάζεται να αποφύγουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό: 1. Αποφεύγουμε να αποδίδουμε ευθύνες σε κάποιον άλλον όπως για παράδειγμα << Η Άννα δεν πρόσεχε και κόλλησε και αν κολλήσει κάποιος δικός της θα φταίει εκείνη>>. 2. Περιορίστε την έκθεση των παιδιών σε εικόνες και αφηγήσεις πο