Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενδοοικογενειακή βία



Η κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στις μέρες μας. Τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών και οι καταγγελίες που καταγράφονται καθημερινά στα αστυνομικά τμήματα και στα Ειδικά Συμβουλευτικά Κέντρα για θέματα βίας σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες μαρτυρούν την αναγκαιότητα της καταπολέμησης του φαινομένου.




Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου κι αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών κι ευθύνεται για περισσότερους θανάτους και προβλήματα υγείας απ’ ότι ο καρκίνος, τα τροχαία δυστυχήματα κι ο πόλεμος μαζί.




Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία 10 χρόνια οι ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές έχουν δεχθεί περισσότερες από 3 εκατ. κλήσεις μόνο για κακοποίηση και παραμέληση παιδιών, με κύριους υπαίτιους τους γονείς. Τα κορίτσια συνήθως καταγγέλλουν συναισθηματική κακοποίηση, ενώ τα αγόρια σωματική.




Συγκεκριμένα, το Κέντρο ερευνών Innoccenti Unicef, αναφέρει ότι τo 80% των 3.500 παιδιών κάτω των 15 ετών που πεθαίνουν από κακοποίηση ή παραμέληση κάθε χρόνο, στις ανεπτυγμένες χώρες, κακοποιούνται από τους γονείς τους.




Η ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση μπορεί να ασκηθεί σε όλες τις μορφές λεκτικής, σωματικής ή/και συναισθηματικής/ ψυχολογικής κακομεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης των ατόμων, έκθεσης των παιδιών σε σεξουαλικές δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την ηλικία τους, ή/και σε πορνογραφικό υλικό.




Ειδικότερα, η πιο σύγχρονη εκδοχή της αποπλάνησης των ανηλίκων και κυρίως των εφήβων που χρησιμοποιούν πολύ συχνά το Διαδίκτυο με απώτερο σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή και κακοποίηση αποκαλείται ως το φαινόμενο «grooming».




Πολλές φορές όλες οι παραπάνω μορφές κακοποίησης μπορεί να συνυπάρχουν, με τη λεκτική και σωματική βία να κυριαρχούν σε όποια μορφή κακοποίησης ασκείται προς τα θύματα. Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ η αίτια της κακοποίησης φαίνεται να είναι κυρίως η επιθυμία ενός ανθρώπου να θέσει υπό επιβολή και κυριαρχία ένα άλλο πρόσωπο.




Όποια όμως κι αν είναι η μορφή κακοποίησης από την πλευρά των θυτών, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή προκαλεί ανεπανόρθωτα τραύματα στη ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των θυμάτων.





Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι: απομόνωση των ατόμων, δυσκολία στις σχέσεις, σωματικά και ψυχικά τραύματα, διαταραγμένη ψυχική υγεία, καθώς και εμφάνιση πιο σοβαρών διαταραχών όπως:
Αρνητική εικόνα εαυτού, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αισθήματα αναξιότητας.
Κατάθλιψη, απόσυρση και σκέψεις αυτοκτονίας
Σύνδρομο της Στοκχόλμης
Σεξουαλικό άγχος και σεξουαλικές διαταραχές





Καθίσταται λοιπόν, απαραίτητη και επιτακτική η ενημέρωση όλων των ατόμων, προκειμένου να κατανοήσουν επ’ ακριβώς την έννοια της κακοποίησης και να αποκτήσουν το θάρρος να μιλήσουν και να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Επιπλέον, η ενημέρωση της οικογένειας και του σχολείου με τη παροχή συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά όλων των ηλικιών θα συμβάλει στη προώθηση μιας πεποίθησης μη-βίας και, επομένως, στην πρόληψη του φαινομένου της κακοποίησης.




  • Craven, S., Brown, S., & Gilchrist, E. (2006). Sexual grooming of children: Review of literature and theoretical considerations. Journal of Sexual Aggression, 12 (3), 287-299.
  • Lowenstein, L. (2011). The complexity of investigating possible sexual abuse of a child. The American Journal of Family Therapy, 39 (4), 292-298.
  • Πιλήσης, Θ. (2010). Η κακοποίηση του παιδιού στην οικογένεια: μια μορφή παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού. Σύγχρονη κοινωνία, εκπαίδευση και ψυχική υγεία, 308-317.
  • Πρεκατέ, Β. & Γιωτάκος, Ο. (2005). Οδηγός εκπαιδευτικών και γονέων για την ανίχνευση της παιδικής κακοποίησης. Αθήνα: ΒΗΤΑ Ιατρικές εκδόσεις ΜΕΠΕ.
  • Σουλή, Σ. Ι. (2010). Αθέατη βία. Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει. Οδηγός αυτοβοήθειας για κάθε γυναίκα. Αθήνα: Ψυχογιός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο τροχός των συναισθημάτων

🔷️ Feelings wheel!  Το συναίσθημα είναι μία ευχάριστη ή δυσάρεστη ψυχική κατάσταση, που προκύπτει ως επακόλουθο κάποιου γεγονότος ή εμπειρίας και συνοδεύεται από ορισμένες μεταβολές στις λειτουργίες του οργανισμού του ατόμου. Ο τρόπος που αισθανόμαστε, αντικατοπτρίζει το είδος των σχέσεων μας με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Η αναγνώριση, η κατανόηση και η αυθόρμητη εκδήλωση των συναισθημάτων μας δεν αποτελεί πάντα μια εύκολη διαδικασία. Ωστόσο όταν το επιτυγχάνουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας και να μοιραζόμαστε τον εαυτό μας με τους άλλους. Τα συναισθήματα μας αποτελούν τον καθρέφτη της ψυχής μας και χρωματίζουν την πορεία της ζωής μας. Ο παρακάτω τροχός συναισθημάτων μας βοηθά να αναλύσουμε λίγο περισσότερο το τι αισθανόμαστε με απώτερο στόχο να το κατανοήσουμε πλήρως! Ξεκινάμε από το κέντρο του κύκλου προς τα έξω, επιλέγοντας  τα κομμάτια που εκφράζουν καλύτερα αυτό που νιώθουμε! Σαν συνέχε...

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο εαυτός μου;

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και ο εαυτός μου; -Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή το καλοκαίρι.       Η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά, οι διακοπές έχουν ξεκινήσει ήδη για πολλούς από εμάς και γεγονότα όπως κοινωνικές εκδηλώσεις του τύπου γάμοι, βαφτίσια, αποφοιτήσεις, υπαίθρια μπάρμπεκιου αλλά και οι ανέμελες βόλτες με φίλους έχουν ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού. Έχεις την εντύπωση πως ο κόσμος περιμένει από σένα να είσαι ευτυχισμένος-η την περίοδο του καλοκαιριού, να χαμογελάς, να δείχνεις ανέμελος-η αλλά και ευδιάθετος-η. Παρ’ όλα αυτά εσύ αισθάνεσαι κακόκεφος-η, εκνευρισμό, μελαγχολία, να θέλεις να απομονωθείς, καταθλιπτική διάθεση αλλά και αρνητικές σκέψεις τριβελίζουν το μυαλό σου!       Αγαπητοί μου αναγνώστες, να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω που αισθάνονται ότι και εσείς. Συγκεκριμένα, όταν φεύγει η άνοιξη και μπαίνει το καλοκαίρι αυξάνονται πιο πολύ τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής η οποία...

Αγχώδεις διαταραχές- Διαταραχή Πανικού.

     Όλοι μας, κατά καιρούς αισθανόμαστε λιγάκι ανήσυχοι, αγχωμένοι και πιεσμένοι. Οι διάφορες και καθημερινές προκλήσεις, όπως οι πιέσεις στο χώρο της δουλειάς, το απαιτητικό και πιεσμένο πρόγραμμα, μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε μια αίσθηση αδυναμίας, ανησυχίας αλλά και φόβου. Αν αυτές οι ανησυχίες είναι έντονες και παρατεταμένες, χωρίς να υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος τότε έχουμε να κάνουμε με κάποια Αγχώδη διαταραχή. Οι Αγχώδεις διαταραχές, όπως φαίνεται και από το όνομα τους είναι διαταραχές όπου το κυρίαρχο συναίσθημα είναι το άγχος. Ας δούμε παρακάτω τι χαρακτηρίζουμε άγχος.    Άγχος χαρακτηρίζουμε μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που συνοδεύεται από ψυχοφυσιολογικές αλλαγές σαν απάντηση σε προσδοκώμενο κίνδυνο ή απειλή. Σε αντίθεση με τον φυσιολογικό φόβο, στο άγχος ο κίνδυνος έχει ενδοψυχική προέλευση, όπως για παράδειγμα ασυνείδητη τραυματική μνήμη ή ανεπίγνωστη σύγκρουση. Ο άνθρωπος όταν βιώνει φυσιολογικές αλλαγές, εκδηλώνει ορισμ...