Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οικογενειακές διακοπές και πως να επιβιώσετε!

     Όλοι περιμένουμε το καλοκαίρι όπου θα έρθει η στιγμή να πάμε διακοπές με την οικογένειά μας. Όλοι μας περιμένουμε αυτή την στιγμή για να μπορέσουμε να απολαύσουμε στιγμές ηρεμίας, χαλάρωσης, να δούμε δικά μας άτομα, να βιώσουμε και να μοιραστούμε νέες εμπειρίες με τους δικούς μας ανθρώπους και τα παιδιά μας.    
      Το θέμα είναι πως όσο καλά και να οργανώσουμε το ταξίδι μας μπορεί να καταλήξει σε πανωλεθρία, αν δε λάβουμε υπόψη μας κάποιες σημαντικές παραμέτρους, καθώς δεν είναι λίγοι οι γονείς που παραδέχονται ότι επιστρέφουν περισσότερο κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι. 
     Γι αυτό πριν ετοιμάσετε τα πράγματα σας, σημειώστε στη λίστα σας, τα παρακάτω: 
> Επιλέξτε τον προορισμό του ταξιδιού λαμβάνοντας υπόψη εκτός από το οικονομικό, τη διάρκεια του ταξιδιού και τα μέσα μεταφοράς που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε για τις αντοχές των παιδιών σας. Εάν γνωρίζετε πως τα παιδιά σας, σε ένα μεγάλο ταξίδι ζαλίζονται εύκολα ή γενικά παραπονιούνται όταν βρίσκονται για πολλές ώρες σε ένα αυτοκίνητο τότε καλό θα ήταν να επιλέξετε να μετακινηθείτε σε ώρες της ημέρας που συμπίπτουν με τον ύπνο τους. 

> Φροντίστε οι εξορμήσεις σας να μην είναι της υπερβολής, να έχετε ένα γεμάτο πρόγραμμα αλλά να ξέρετε πως επειδή τα παιδιά είναι δραστήρια όταν κουραστούν μπορεί να εκδηλώσουν ακραίες αντιδράσεις. Φροντίστε να μην βγαίνουν τόσο πολύ από την καθημερινή ρουτίνα του ύπνου και του φαγητού. 

> Προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο άσχημων καιρικών συνθηκών, φροντίζοντας να έχετε μαζί σας κάποια παιχνίδια όπου θα μπορούν να παίξουν τα παιδιά σε εσωτερικό χώρο. 

> Επιλέξτε για διαμονή ένα μέρος όπου θα είναι φιλικό απέναντι σε οικογένειες αλλά θα παρέχει και την απαιτούμενη ασφάλεια για τα παιδιά.

> Ότι κάνατε όλο το διάστημα στο σπίτι σχετικά με τα όρια και τους κανονισμούς να κοιτάξετε να το τηρήσετε και στις διακοπές σας.

> Αν περάσετε τις διακοπές σας με κάποιο φιλικό ζευγάρι που επίσης έχουν παιδιά, επιλέξτε να είναι της ίδιας φιλοσοφίας με εσάς σχετικά με την ανατροφή των παιδιών για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις.

Οι διακοπές είναι για να διασκεδάσετε, να γεμίσετε από εικόνες και αναμνήσεις μαζί με τα παιδιά σας! Απολαύστε την κάθε στιγμή και εστιάστε στο τώρα! 
    



Ελευθερία Μπουρδούβαλη Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτικη ψυχολογία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περιορίζοντας τις αρνητικές σκέψεις και την υπερανάλυση

Οι ασταμάτητες σκέψεις με τη μορφή των γρήγορα εναλλασσόμενων, επαναλαμβανόμενων μοτίβων και της υπερανάλυσης γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα του άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκεστε σε μια θέση ανησυχίας ή σε μία κατάσταση  άγχους , ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άλλων τύπων ψυχικών διαταραχών. Η υπερανάλυση των σκέψεων σας μπορεί να χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες σκέψεις προηγούμενων γεγονότων που σας έχουν δημιουργήσει άγχος ή θλίψη, μπορεί όμως και να δηλώνουν τις ανησυχίες σας σχετικά με την εξέλιξη μελλοντικών καταστάσεων. Είναι μία σειρά σκέψεων που τις έχετε μεγαλοποιήσει και που σας καταναλώνουν τον πολύτιμο χρόνο σας χωρίς να έχουν συχνά καμία λογική βάση. Ίσως μοιάζουν κάπως έτσι:  Πάντα ξεχνάω τι πρέπει να κάνω, είμαι τόσο ηλίθιος! Αν δεν θυμάμαι όλες τις εκκρεμότητες που έχω, θα με απολύσουν. Δεν ξέρω τι θα κάνω αν συμβεί αυτό.... Θα έπρεπε να είχ

Online συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία μέσω Ίντερνετ βοηθά αποτελεσματικά. Δεν χρειάζεται άμεση επαφή του πελάτη με τον ψυχολόγο στο γραφείο του. Μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν αδιανόητο για τους ειδικούς. Κι όμως, η   διαδικτυακή ψυχοθεραπεία, κατά την οποία ασθενής και ψυχολόγος επικοινωνούν μέσω του υπολογιστή, έχει αποτελέσματα, όπως βεβαιώνει μια μελέτη. Το κόστος της ψυχοθεραπείας online είναι, επίσης, μειωμένο λόγω των μειωμένων λειτουργικών εξόδων της. Δημοσιεύθηκε μελέτη στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet, που δείχνει ότι η εξαποστάσεως ψυχοθεραπεία είναι απολύτως λειτουργική. Αφορά τη μέθοδο της γνωστικής ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στη μελέτη πήραν μέρος 297 ασθενείς. Οι 149 ακολούθησαν θεραπεία online μέσω του διαδικτύου και οι υπόλοιποι 148 παραδοσιακές μεθόδους στο χώρο του ψυχολόγου. Μετά από τέσσερις μήνες, το 38% των ασθενών που ακολούθησαν τη θεραπεία με ενδιάμεσο τον υπολογιστή δήλωσαν σημαντική βελτίωση. Στην άλλη ομάδα θετικά αποτελέσματα δήλωσ

Κορονοϊός: Πως μιλάμε και στηρίζουμε ψυχολογικά τα παιδιά μας;

Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι λοιπόν καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού έχει προκαλέσει συναισθήματα ανησυχίας και φόβου. Ωστόσο, όλοι εμείς, προβληματιζόμαστε για το πως πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά για όλο αυτό που συμβαίνει.  Η καλή ψυχολογία είναι σύμμαχος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.   Το σημαντικότερο από όλα είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας χρησιμοποιώντας την απλή λογική και αναζητώντας σωστή και έγκυρη ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας και φορείς, υπηρεσίες που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Δείχνουμε υπευθυνότητα απέναντι στα παιδιά μας, αλλά και τους γύρω μας. Παραμένουμε αισιόδοξοι και ακολουθούμε τις οδηγίες που ισχύουν για όλους. Τι χρειάζεται να αποφύγουμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό: 1. Αποφεύγουμε να αποδίδουμε ευθύνες σε κάποιον άλλον όπως για παράδειγμα << Η Άννα δεν πρόσεχε και κόλλησε και αν κολλήσει κάποιος δικός της θα φταίει εκείνη>>. 2. Περιορίστε την έκθεση των παιδιών σε εικόνες και αφηγήσεις πο