Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οικογενειακές διακοπές και πως να επιβιώσετε!

     Όλοι περιμένουμε το καλοκαίρι όπου θα έρθει η στιγμή να πάμε διακοπές με την οικογένειά μας. Όλοι μας περιμένουμε αυτή την στιγμή για να μπορέσουμε να απολαύσουμε στιγμές ηρεμίας, χαλάρωσης, να δούμε δικά μας άτομα, να βιώσουμε και να μοιραστούμε νέες εμπειρίες με τους δικούς μας ανθρώπους και τα παιδιά μας.    
      Το θέμα είναι πως όσο καλά και να οργανώσουμε το ταξίδι μας μπορεί να καταλήξει σε πανωλεθρία, αν δε λάβουμε υπόψη μας κάποιες σημαντικές παραμέτρους, καθώς δεν είναι λίγοι οι γονείς που παραδέχονται ότι επιστρέφουν περισσότερο κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι. 
     Γι αυτό πριν ετοιμάσετε τα πράγματα σας, σημειώστε στη λίστα σας, τα παρακάτω: 
> Επιλέξτε τον προορισμό του ταξιδιού λαμβάνοντας υπόψη εκτός από το οικονομικό, τη διάρκεια του ταξιδιού και τα μέσα μεταφοράς που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε για τις αντοχές των παιδιών σας. Εάν γνωρίζετε πως τα παιδιά σας, σε ένα μεγάλο ταξίδι ζαλίζονται εύκολα ή γενικά παραπονιούνται όταν βρίσκονται για πολλές ώρες σε ένα αυτοκίνητο τότε καλό θα ήταν να επιλέξετε να μετακινηθείτε σε ώρες της ημέρας που συμπίπτουν με τον ύπνο τους. 

> Φροντίστε οι εξορμήσεις σας να μην είναι της υπερβολής, να έχετε ένα γεμάτο πρόγραμμα αλλά να ξέρετε πως επειδή τα παιδιά είναι δραστήρια όταν κουραστούν μπορεί να εκδηλώσουν ακραίες αντιδράσεις. Φροντίστε να μην βγαίνουν τόσο πολύ από την καθημερινή ρουτίνα του ύπνου και του φαγητού. 

> Προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο άσχημων καιρικών συνθηκών, φροντίζοντας να έχετε μαζί σας κάποια παιχνίδια όπου θα μπορούν να παίξουν τα παιδιά σε εσωτερικό χώρο. 

> Επιλέξτε για διαμονή ένα μέρος όπου θα είναι φιλικό απέναντι σε οικογένειες αλλά θα παρέχει και την απαιτούμενη ασφάλεια για τα παιδιά.

> Ότι κάνατε όλο το διάστημα στο σπίτι σχετικά με τα όρια και τους κανονισμούς να κοιτάξετε να το τηρήσετε και στις διακοπές σας.

> Αν περάσετε τις διακοπές σας με κάποιο φιλικό ζευγάρι που επίσης έχουν παιδιά, επιλέξτε να είναι της ίδιας φιλοσοφίας με εσάς σχετικά με την ανατροφή των παιδιών για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις.

Οι διακοπές είναι για να διασκεδάσετε, να γεμίσετε από εικόνες και αναμνήσεις μαζί με τα παιδιά σας! Απολαύστε την κάθε στιγμή και εστιάστε στο τώρα! 
    



Ελευθερία Μπουρδούβαλη Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτικη ψυχολογία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mobbing τι ειναι;

H εσκεμμένη ηθική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, με στόχο την αποπομπή του ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων από το εργασιακό γίγνεσθαι, μπορεί να δώσει μέχρις ενός σημείου τον ορισμό του συνδρόμου mobbing. Επιστημονικά το σύνδρομο αυτό ορίζεται η άσκηση, στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ συναδέλφων ή μεταξύ ανωτέρου και κατωτέρου στην ιεραρχία, μιας συστηματικής και διαρκούς επίθεσης σε βάρος ενός προκαθορισμένου θύματος, προκειμένου να ωθηθεί να εγκαταλείψει τη θέση εργασίας του. Το φαινόμενο αυτό αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια στους εργασιακούς χώρους, το οποίο, αν και η πραγματική διάσταση του δεν είναι ακόμα γνωστή, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Το σύνδρομο mobbing δεν αποτελεί μια αυτούσια νοσολογική οντότητα αλλά το πλαίσιο για επανειλημμένες ψυχολογία ή άλλου τύπου και βαθμού επιθέσει, με αδικαιολόγητες επικρίσεις και συκοφαντίες, ανάθεση άχαρων και υποτιμητικών καθηκόντων, καθώς και για ενέργειες που θα μπορούσαν να θίξουν την επαγγελμ...

Περιορίζοντας τις αρνητικές σκέψεις και την υπερανάλυση

Οι ασταμάτητες σκέψεις με τη μορφή των γρήγορα εναλλασσόμενων, επαναλαμβανόμενων μοτίβων και της υπερανάλυσης γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα του άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκεστε σε μια θέση ανησυχίας ή σε μία κατάσταση  άγχους , ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άλλων τύπων ψυχικών διαταραχών. Η υπερανάλυση των σκέψεων σας μπορεί να χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες σκέψεις προηγούμενων γεγονότων που σας έχουν δημιουργήσει άγχος ή θλίψη, μπορεί όμως και να δηλώνουν τις ανησυχίες σας σχετικά με την εξέλιξη μελλοντικών καταστάσεων. Είναι μία σειρά σκέψεων που τις έχετε μεγαλοποιήσει και που σας καταναλώνουν τον πολύτιμο χρόνο σας χωρίς να έχουν συχνά καμία λογική βάση. Ίσως μοιάζουν κάπως έτσι:  Πάντα ξεχνάω τι πρέπει να κάνω, είμαι τόσο ηλίθιος! Αν δεν θυμάμαι όλες τις εκκρεμότητες που έχω, θα με απολύσουν. Δεν ξέρω τι θα κάνω αν συμβεί αυτό.... Θα έπρε...

Πως θα αποκτήσουν τα παιδιά σας αυτοεκτίμηση;

     Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση θα πρέπει εσείς οι ίδιοι σαν γονείς να μάθετε να αγαπάτε και να πιστεύετε στον εαυτό σας. Οι σίγουροι γονείς και οι γεμάτοι αυτοπεποίθηση είναι υπόδειγμα για τα παιδιά τους καθώς τα ίδια προσπαθούν να τους έχουν πρότυπο.      Ένας απλός τρόπος για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας είναι να δέχεστε τα λάθη του. Όλοι μας λίγο πολύ μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα παιδιά. Όταν εννοούμε να δέχεστε τα λάθη του, εννοούμε να μην γίνεστε επικριτικοί και αυστηροί μαζί του αλλά να δεχτείτε αυτό που έκανε χωρίς να κάνετε το παιδί σας να νιώθει τύψεις. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας πήρε χαμηλό βαθμό σε ένα διαγώνισμα, ξεκινήστε μια συζήτηση μαζί του. Ρωτήστε το, τι πιστεύει ότι έφταιγε και αν είχε την δυνατότητα να κάνει κάτι διαφορετικό τι θα έκανε τότε. Δείξτε του κατανόηση για την προσπάθεια που έκανε και δώστε του να καταλάβει πως είστε στο πλε...